FOTO: bljesak.info

Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, koji je počeo da se primjenjuje krajem septembra 2022. godine precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pojasnili su kada se može podnijeti zahtjev za refundaciju.
 
To su sljedeći slučajevi: kada vam zdravstvena ustanova naplati uslugu koju finansira obavezno zdravstveno osiguranje, kada vam zdravstvena ustanova koja ima ugovor sa FZO RS naplati participaciju, a oslobođeni ste plaćanja te obaveze, kada zdravstvena ustanova koja ima ugovor sa FZO RS ne raspolaže potrebnim sanitetskim ili ugradbenim materijalima pa ih sami kupite i kada medicinsko sredstvo koje Fond finansira nije dostupno u zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa FZO RS.
 
Građani imaju pravo da traže refundaciju troškova i kada je riječ o lijekovima i to u sljedećim situacijama:
 
– kada se zdravstvena ustanova koja ima ugovor sa FZO RS pismeno izjasni da nije raspolagala lijekom koji se nalazi na listama lijekova koje finansira Fond, kako u domovima zdravlja tako i na bolničkoj listi lijekova ili listi citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova,

– kada konzilijum bolnice da pismenu preporuku za primjenu lijeka koji se ne nalazi na listama lijekova koje finansira FZO RS,
 
– kada lijek koji se nalazi na Listi lijekova koji se izdaju na recept nije dostupan u apotekama koje imaju ugovor sa FZO RS.– U ostalim slučajevima ne postoji mogućnost refundacije troškova zdravstvene zaštite! To se odnosi i na lijekove iz Programa lijekova za koje nisu moguće refundacije- naglašavaju iz FZO RS.
 
Ukoliko tražite refundaciju troškova zdravstvene zaštite potrebno je da priložite sljedeće dokumente:

– zahtjev za refundaciju troškova korišćenja zdravstvene zaštite (ovaj zahtjev je dostupan u svim poslovnicama Fonda i popunjava se na licu mjesta),
 
– kopiju medicinske dokumentacije iz koje se vidi da je pacijentu preporučena i pružena zdravstvena usluga ili preporučen lijek, santitetski materijal, medicinsko sredstvo i drugo,
 
– originalan račun sa specifikacijom (ukoliko se prilaže fiskalni račun, na poleđini računa je potrebno da davalac usluge napiše ime i prezime osiguranika i ovjeri ga pečatom ustanove),
 
– originalan dokument o izvršenom plaćanju sa imenom osiguranika (nota račun, priznanica),
 
– foto-kopiju kartice tekućeg računa kod nadležne banke.
 
– Zahtjev za refundaciju se može podnijeti u roku od godinu dana od kada je osiguranik platio neku zdravstvenu uslugu ili lijek. Refundacija se odobrava osiguranom licu pod uslovom da je uplatilac doprinosa izmirio sve dospjele obaveze  za doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje i da su troškovi zdravstvene zaštite plaćenim vlastitim sredstvima- pojasnili su iz FZO.
 
Građani se pismenim putem, rješenjem Fonda, obavještavaju da li je njihov zahtjev za refundaciju odobren ili ne.
 
Takođe, građani imaju pravo da podnesu žalbu na  rješenje u nadležnoj poslovnici Fonda, ukoliko nisu zadovoljni odlukom i to u roku od 15 dana od prijema rješenja.
 
Jedna Banjalučanka ispričala nam je kako je prošle godine bila nestašica injekcija “kleksan”, na koje ima pravo i koje je inače besplatno uzimala u domu zdravlja, te je bila prinuđena da ih kupi u apoteci.
 
– U Domu zdravlja su mi izdali potvrdu da nema injekcija, a u apoteci ovjerili račun. Prikupila sam sve dokumente i poslala Fondu zahtjev, i vrlo brzo mi je na račun leglo oko 90 KM koliko sam platila injekcije. Novac sam dobila čak i prije nego što mi je na adresu stiglo pismeno obavještenje da mi je zahtjev odobren- kaže ova žena.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )