FOTO: null

Najava datuma predaje zahtjeva BiH za status kandidata za članstvo u EU ima više marketinški nego stvarni značaj i smisao u ovom trenutku. Stranke na vlasti u Sarajevu time žele da zamažu oči građanima o navodnim uspjesima, jer da nije tako, ne bi ignoris

Rekao je to u intervjuu za Glas Srpske predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

On je istakao da je referendum demokratsko pravo u skladu sa Ustavom RS i međunarodnim aktima i da to pravo živi u svim demokratskim zemljama svijeta.

"Veoma je važno da su poslanici iz svih političkih stranka iz RS zajednički tražili donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH. Nedopustivo je da se 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Ustavnom sudu nalaze strane sudije koje nemaju nikakvu odgovornost prema sudbini ove zemlje. Način glasanja u Ustavnom sudu mora biti prilagođen ustavnopravnom uređenju BiH. Strane sudije su već 2001. godine trebale biti zamijenjene sudijama iz konstitutivnih naroda. Prilikom odlučivanja i ostvarivanja nadležnosti Ustavnog suda BiH skoro stalno je dolazilo do preglasavanja uz podršku stranih sudija, čime se dodatno pogoršavala politička situacija u BiH. Nema primjera da se u ustavnom sudu neke suverene zemlje nalaze stranci koji odlučuju o njenoj sudbini. Zato i jeste paradoksalno da se oni koji se zaklinju u državnost, kao što to čine bošnjački političari, najglasnije zalažu za ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Odlazak stranih sudija je neophodan, prije svega, sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela", ističe Čubrilović.

Dodaje da će institucije RS, kao i do sada, u skladu sa svojim ovlašćenjima insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu.

"Što se tiče referenduma o odluci Ustavnog suda BiH kojom je proglašena neustavnom odredba u Zakonu o praznicima RS, Narodna skupština iskoristiće sva pravna i politička sredstva da bude sačuvan identitet i subjektivitet RS, uključujući i pravo na referendum o odluci Ustavnog suda BiH. Pravno neutemeljena odluka Ustavnog suda BiH, koja je donesena preglasavanjem uz pomoć glasova troje stranih sudija, ujedinila je sve političke stranke u Srpskoj. Svi su iskazali spremnost da se o tome građani izjasne na republičkom referendumu. Jedno od rješenja moglo bi da bude, s obzirom na izuzetan značaj ovog pitanja, da ostanak u zajedničkim organima BiH bude uslovljen usvajanjem zakona o Ustavnom sudu u BiH", navodi Čubrilović.

Za podnošenje zahtjeva kojim bi se tražilo od Ustavnog suda BiH preispitivanje odluke rok je jedna godina od njenog prijema.

"Naglašavam da su u ovom predmetu ocjenjivani istorijski i politički događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan RS, pri čemu je data prednost političkim, a ne pravnim argumentima. Odluka Ustavnog suda donesena je majorizacijom i RS nikada neće prestati da slavi 9. januar kao Dan Republike! Sprovođenje odluke posmatraće se, prvenstveno, u kontekstu njenog preispitivanja, donošenja zakona o Ustavnom sudu i reforme pravosudnog sistema na nivou BiH u okviru strukturalnog dijaloga", rekao je Čubrilović.

Najava datuma za predaju zahtjeva BiH za status kandidata EU ima više marketinški nego stvarni značaj i smisao u ovom trenutku, ističe predsjendik Narodne skupštine RS.

"Stranke na vlasti u Sarajevu ovim žele da zamažu oči građanima o navodnim uspjesima, jer da nije tako, ne bi ignorisali određene poruke iz EU da je za podnošenje aplikacije prerano. Opštepoznato je da su tri ključna uslova za podnošenje kredibilne aplikacije - izmjena SPP-a, sprovođenje reformi i mehanizam koordinacije i da odluku o statusu kandidata moraju da podrže svih 28 članica EU. Jasno je da BiH nije ispunila ključne uslove, kao što je jasno i da će teško dobiti 28 glasova. Ali, neko je odlučio da 15. februara, u godini kada se održavaju lokalni izbori, taj potez predstavi kao politički uspjeh i tako otpočne predizbornu kampanju", kaže Čubrilović.

Govoreći o hapšenju Fahrudina Radončića, navodi da je "to samo vrh ledenog brijega i stanja u kojem se nalazi vlast na nivou BiH".

"Nije li i zamjenik američkog ambasadora u BiH Nikolas Hil, pred odlazak, rekao da je Tužilaštvo BiH pod velikim uticajem bošnjačkih političkih snaga i da u njemu ima mnogo tvrdokornih sljedbenika SDA? To nije pretpostavka, to je činjenica. Ali kada neko iz RS ukaže na katastrofalan rad pravosuđa na nivou BiH, to se tumači kao pritisak. Ovakvo pravosuđe, od Ustavnog suda do Suda i Tužilaštva BiH, svojim odlukama i radom pokazalo je da je jedna od najslabijih karika i veoma često direktan učesnik proizvođenja političkih kriza i ispunjavanja političkih želja bošnjačkog naroda, što je sa stanovišta prava i pravde nedopustivo", zaključio je Nedeljko Čubrilović za Glas Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )