FOTO: null

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je moguće da odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH bude povučena ukoliko budu uvaženi zahtjevi Republike Srpske.

"To više ne zavisi od Skupštine, već od predlagača predsjednika Milorada Dodika", istakao je Čubrilović.

Povodom ponude predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je spreman da u parlamentu Republike Srpske poslanicima obrazloži situaciju u vezi sa referendumom, Čubrilović je za "Večernje novosti" rekao da stav Beograda, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba uvažavati.

U Kolegijumu Narodne skupštine Republike Srpske rečeno je da je poželjno i realno da se premijer Srbije obrati poslanicima, ali da to nije moguće prije septembra, zbog ljetnje pauze.

"Spremni smo da ugostimo Vučića i moguće da ćemo narednih dana uputiti zvaničan poziv. Po poslovniku Skupštine, premijer Srbije ima puno pravo da se obrati poslanicima o ovom važnom pitanju", rekao je potpredsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da referendum neće biti održan ako budu ispunjena četiri zahtjeva - nezavisnost Suda i Tužilaštva BiH, procesuiranje svih koji su činili zločine nad Srbima, promjena krivičnog zakona u djelu gdje se proširuju nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH i primjena zakona koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )