FOTO: null

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zajedno sa potpredsjednicima, sastao se danas u Banjaluci sa izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Rodžerom Galom i Egdijusom Vareikisom, a sastanku je

Članovi Predsjendištva Narodne skupštine Republike Srpske sa predstavnicima Monitornig tima Savjeta Evrope razgovarali su o ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Savjetu Evrope, a koje se odnose na primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i drugih dokumenta. 

Predsjednik Čubrilović upoznao je izvjestioce Monitoringa Savjeta Evrope da su sve institucije u Republici Srpskoj formirane u skladu sa Ustavom i rezultatima demokratski sprovedenih izbora i istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, po svim parametrima, najuspješniji parlament u BiH. 

Predsjednik Čubrilović informisao je izvjestioce da je Narodna skupština Republike Srpske još u martu 2009. godine usvojila amandmane na Ustav Republike Srpske, koji su u potpunosti bili usklađeni sa obavezama koje podrazumijeva članstvo u Savjetu Evrope. 

On je istakao da je usvojenim amandmanima bilo predviđeno brisanje prevaziđenih normi, kao što su društvena svojina, ukidanje smrtne kazne, kao i izostavljanje odredbe prema kojoj je formalno-pravno Sarajevo i dalje glavni grad Republike Srpske, a u stvarnosti to je Banjaluka. 

Čubrilović je konstatovao, da iako je bila postignuta saglasnost za 28 od 29 amandamana na Ustav Republike Srpske, ulaganjem veta od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, nažalost, osporeni su svi usvojeni amandmani i zbog toga do sada nisu ispoštovane preporuke Savjeta Evrope. 

Predsjednik Narodne skupštine istakao je da je u Republici Srpskoj zadovoljavajuća politička i bezbjednosna situacija, te da se poštuju prava konstitutivnih naroda, nacionalnih i svih drugih manjina, u skladu sa osnovnim principima i pozitivnom evropskom praksom. 

Današnjem sastanku prisustvovali su i potpredsjednici Narodne skupštine Željka Stojičić, Nenad Stevandić i Senad Bratić.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )