FOTO: null

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa direktorkom Republičkog zavoda za statistiku Radmilom Čičković o mogućim posljedicama jednostrane odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva

Čubrilović je istakao da je nedopustiva činjenica da je Јukić donio jednostranu odluku koja metodološki ne uzima u obzir sva pitanja iz popisnice, naglašavajući da je time doveo u pitanje tačnost i relevantnost rezultata popisa, te da se pomenuta odluka mora staviti van snage.

Imajući u vidu činjenicu da jei Republički zavod za statistiku vlasnik popisnog materijala i jedinstvene baze podataka u popisu, u skladu sa Zakonom o popisu, Čubrilović smatra da predstavnici Zavoda za statistiku Srpske imaju posebnu obavezu da aktivno kontrolišu proces obrade podataka.

On je istakao da je veoma značajno da se dobiju tačni podaci o broju rezidentnih stanovnika zbog planiranja ekonomskog, privrednog i socijalnog razvoja, a značajno je i sa stanovišta evropskih integracija.

- Od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima i institucijama očekujemo da, u skladu sa Ustavom i zakonom, zastupaju i dosljedno štite interese Srpske - rekao je Čubrilović.

Naglasio je da preglasavanje konstitutivnih naroda i donošenje jednostranih odluka, kao što je učinjeno prilikom donošenja odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, narušava uspostavljenu saradnju u BiH i ne doprinosi jačanju povjerenja i gradnji zajedničke budućnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )