FOTO: null

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da reformski procesi Vlade Srpske neće ići na štetu penzionera, te istakao da penzije neće biti smanjene i da će se redovnost isplate poštovati.

"To je ono što interesuje ljude i iza čega će stajati Vlada i većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske", rekao je Čubrilović novinarima u Tesliću u pauzi redovne godišnje sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da Vlada Srpske sa socijalnim partnerima treba da usaglasi pojedine stavove u uslovima kada postoji pritisak stranog faktora, koji želi da se usvajaju evropski standardi i kada se treba prilagoditi postojećem privrednom ambijentu.

On je izrazio nadu da će se u dogledno vrijeme situacija okrenuti u korist penzionera, podsjetivši da je za Fond PIO prošle godine izdvojeno više od 41 miliona KM, ali da to, nažalost, nije bitno uticalo na standard ove populacije.

Čubrilović je naveo da Vlada Republike Srpske i sve institucije treba da poklone posebnu pažnju penzionerima, koji su imali dosta razumijevanja, dali veliki doprinos za stvaranje Srpske i učestvovali u kreiranju ukupne politike.

Današnjoj Skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske prisustvuju ministri rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.


Isplata penzija nije upitna

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da redovnost isplate penzija nije upitna, te da postoji tendencija da se one uvećaju, jer su postojeće male i nedovoljne za obezbjeđivanje kvalitetnog života.

Savanović je naglasio da su resorno ministarstvo, Vlada i Narodna skupština Republike Srpske čvrsto opredijeljeni za reformske procese, koji će obuhvatiti i penzioni Fond i penzionere koji u narednom periodu mogu očekivati bolje dane.

"Reformsko opredjeljenje Vlade i Narodne skupštine mora ići u pravcu poboljšanja privrednih aktivnosti, zapošljavanja, stvaranja nove vrijednosti iz koje će moći da se crpi ostvarivanja prava iz fondova, između ostalih, i penzionog fonda", rekao je Savanović novinarima, tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Tesliću.

On je ukazao da je današnja situacija dosta složena, jer mnogi neće da razumiju da se više troši nego što se radi.

"Da bismo ostvarili održivo društvo moramo više raditi", poručio je Savanović. 

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što postoje ljudi koji su zaposleni, a nisu za reformske procese i rade protiv njih, zanemarujući prava nezaposlenih, odnosno njihova prava na rad.

Savanović je najavio da će se problem raspolaganja imovinom penzionera, koja se trenutno koristi kao alternativni smještaj, rješavati vrlo brzo, na kompromisan i najprihvatljiviji način.

Skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske u Tesliću prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )