FOTO: null

Mi smo jasno argumentovali da odluka Narodne skupštine RS o referendumu ne krši Ustav BiH i da nema osnovanih razloga da Ustavni sud donosi privremenu mjeru.

Tražili smo da akcenat bude stavljen na donošenje konačne odluke Ustavnog suda BiH na osnovu zahtjeva Narodne skupštine za preispitivanje odluke tog suda, rekao je u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Govoreći o odgovoru koji je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine uputio na zahtjev bošnjačkih funkcionera Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da Ustavni sud BiH stavi van snage odluku o raspisivanju referenduma i da donese privremenu mjeru da njena primjena bude obustavljena, Čubrilović je podvukao da za donošenje privremene mjere nema elemenata.

- Ni ustavnim ni zakonskim rješenjima, na kojima se zasniva odluka o raspisivanju republičkog referenduma, ne krši se Ustav BiH, niti se ugrožava njen ustavni poredak, suverenitet i integritet. Stoga smo Ustavnom sudu predložili da Izetbegovićev zahtjev u cijelosti oglasi nedopustivim i neosnovanim i da ga u potpunosti odbaci. Smatramo da se ovdje radi o zloupotrebi prava na obraćanje Ustavnom sudu BiH, jer je praksom Evropskog suda za ljudska prava predviđeno da se zloupotrebom obraćanja smatra situacija u kojoj se strana u postupku koristi uvredljivom, prijetećom ili provokativnom terminologijom protiv suprotstavljene strane ili bilo kojeg učesnika u postupku. U zahtjevu kojim osporava Dan RS Izetbegović nije iznio pravne argumente nego se u njihovom nedostatku služi proizvoljnim i uvredljivim konstatacijama. On u cijelosti vrijeđa institucije RS. Kao dokaze je predočio isječke iz štampe, što smatramo neozbiljnim i neprofesionalnim istupanjem koje je vid nepoštovanja suda - kaže Čubrilović.

* GLAS: Ustavni sud će istog dana kada i Izetbegovićev razmatrati i zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje svoje odluke o Danu Republike. Šta realno očekujete?

ČUBRILOVIĆ: Narodna skupština RS je po pravilima Ustavnog suda u zakonskom roku podnijela zahtjev za preispitivanje odluke o 9. januaru, Danu Republike. Tražimo i očekujemo da Ustavni sud prihvati naš zahtjev i da stavi van snage svoju odluku o Danu Republike od 26. novembra 2015. godine. Drugog izlaza nema da bi se strasti smirile, a djelovanje Ustavnog suda BiH sa političkog, vratilo bi se u pravne okvire.

* GLAS: Kako bi se na odluku o referendumu odrazilo eventualno prihvatanje zahtjeva Narodne skupštine RS u Ustavnom sudu BiH?

ČUBRILOVIĆ: Narodna skupština donijela je jednoglasnu odluku o sprovođenju referenduma 25. septembra. Sve dok u Narodnu skupštinu ne stigne zahtjev o eventualnoj promjeni te odluke, ne može se govoriti o nesprovođenju referenduma. Jasno je da bi bio otvoren put da se takav prijedlog nađe na dnevnom redu Narodne skupštine ukoliko bi Ustavni sud BiH svoju raniju odluku o Danu Republike stavio van snage.

* GLAS: Predsjednik Ustavnog suda BiH uputio je poruku Narodnoj skupštini u kojoj kaže: "Ako su već imali namjeru ulagati zahtjev za preispitivanje odluke, a očigledno je da od samog momenta objavljivanja odluke 26. novembra nisu bili zadovoljni, bilo je proceduralno, neću samo reći korektno, nego logično sačekati dok se odluči o zahtjevu za preispitivanje". Koji je Vaš odgovor na ovu poruku?

ČUBRILOVIĆ: Predsjednik Ustavnog suda ne smije i ne treba da šalje javne poruke predstavnicima zakonodavne vlasti. Narodna skupština je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnom sudu poslala nekoliko dana prije zakonskog roka od šest mjeseci koji je trajao do 25. juna. To što su se oni dva mjeseca pravili kao da taj zahtjev nisu ni zaprimili, samo govori u korist našim zamjerkama da se radi o političkom, a ne pravnom djelovanju Ustavnog suda. O tom zahtjevu predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman počeo je da govori tek onda kada je primio Izetbegovićev zahtjev dva mjeseca kasnije, 25. avgusta.

* GLAS: Pravni stručnjaci sugerišu da bi RS zbog direktne sugestije predsjednika Ustavnog suda zakonodavnoj vlasti trebalo da traži njegovo izuzeće. Da li će se to dogoditi?

ČUBRILOVIĆ: Nedopustivo je da predsjednik Ustavnog suda, bilo koje zemlje, svaki dan istupa u javnosti i iznosi svoje mišljenje. Posebno je nedopustivo da šalje poruke predstavnicima zakonodavne vlasti. Što se tiče zahtjeva za izuzeće predsjednika suda, razmotrićemo pravne mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Želim da podsjetim da su i bez toga sve odluke Ustavnog suda BiH upitnog pravnog legitimiteta, jer Ustavni sud u kojem već 20 godina sjede tri stranca, radi bez zakona o Ustavnom sudu BiH.

* GLAS: Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić rekli su na sastanku sa političkim liderima iz RS da ne podržavaju održavanje referenduma. Kako gledate na taj stav Srbije?

ČUBRILOVIĆ: Nisam bio na tom sastanku i ne znam detalje. Jasno je da je Srbija takav stav iznijela pod određenim međunarodnim pritiscima. Srbija ima pravo da iznese svoj stav, da preporuči i sugeriše, pa i da se usprotivi. Legalno i legitimno izabrane vlasti RS ipak su te koje će na kraju donijeti najprihvatljiviju i najpovoljniju odluku za svoje građane.

* GLAS: Više puta ste podsjetili da u FBiH nikada nisu sprovedene odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda u četiri kantona i o izmjeni obilježja tog entiteta koja ne sadrže simbole srpskog naroda. Kako komentarišete izostanak reakcije Ustavnog suda BiH u tim slučajevima?

ČUBRILOVIĆ: Ustavni sud BiH je još davno morao da rješenje o neizvršenju ovih, ali i više od 90 svojih presuda dostavi Tužilaštvu BiH, koje je onda trebalo da preduzme radnje i ustanovi ko je odgovoran i procesuira osobe ili institucije koje nisu sprovele odluke. Ali, Ustavni sud se tek sada, kada je RS u pitanju, sjetio da prijeti tim mjerama. Mi razmatramo korake koje ćemo preduzeti u zaštiti srpskog naroda i pravno djelovati u smislu poštovanja odluke o konstitutivnosti Srba na teritoriji FBiH i ravnopravnosti ćirilice kao srpskog pisma.

* GLAS: Da li će referendum biti moguće tehnički pravno valjano sprovesti bez biračkih spiskova, koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila da dostavi na zahtjev RS?

ČUBRILOVIĆ: CIK je potpuno nezakonito odbio zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma, jer je dostavljanje spiskova obaveza CIK-a propisana Izbornim zakonom BiH. Dostavljanje biračkih spiskova bilo je tehničko pitanje i CIK nije smio na ovaj način da ga tretira. Komisija za sprovođenje referenduma, koja je kao tijelo Narodne skupštine ovlaštena za sprovođenje referenduma, najavila je da će podnijeti tužbu protiv CIK-a zbog zloupotrebe službenog položaja. Ponašanje CIK-a neće biti smetnja za sprovođenje referenduma i on će tehnički biti pripremljen i realizovan u skladu sa svim pravilima i propisima koji će garantovati validnost.

Brži tempo otklanja posljedice duge pauze

* GLAS: Narodna skupština RS najavila je prvu sjednicu poslije ljetnje pauze u oktobru zbog predizborne kampanje. U prvih šest mjeseci ispunjen je plan rada i po broju usvojenih akata bila je najefikasniji parlament. Da li će zbog duge ljetnje pauze uspjeti da održi taj trend do kraja godine?

ČUBRILOVIĆ: Veliki broj poslanika učestvuje na lokalnim izborima, tako da bi u septembru bilo nemoguće održati sjednicu i obezbijediti kvorum. Mi smo rad prije ljetnje pauze okončali tako da nijedan prijedlog ili nacrt zakona koji je stigao u Narodnu skupštinu nije ostao da čeka jesen. Do jula smo ispunili oko 50 odsto plana i kada je riječ o usvajanju zakona i o tematskim cjelinama u koje spadaju strategije, informacije, izvještaji, odluke, rezolucije, zaključci i slično. Od jeseni ćemo nastaviti da radimo pojačanim tempom.

* GLAS: U toku je renoviranje sale za plenarne sjednice. Kako će izgledati novi ambijent i koje pogodnosti će poslanici imati da bi rad parlamenta bio efikasniji?

ČUBRILOVIĆ: Sala za plenarne sjednice od jeseni će imati novi izgled. Premijer i ministri će umjesto sadašnje pozicije pored poslanika biti okrenuti ka poslanicima i sjediće ispod stola skupštinskog Predsjedništva, kao što je slučaj u Skupštini Srbije. Novi konferencijski sistem je instalisan tako da će sada zvuk mikrofona biti čist i neće dolaziti do iskakanja identikacionih kartica poslanika. Time će biti otklonjene tehničke smetnje u radu parlamenta, budući da je raniji sistem instalisan prije 15 godina i da nismo imali ni rezervne dijelove, jer se više ne proizvode, da otklonimo te smetnje na koje su se poslanici stalno žalili.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )