FOTO: null

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bošnjačka elita od početka ne priznaje Republiku Srpsku kao partnera.

On je ocijenio da ono što Bošnjaci uzimaju sebi za pravo, ni u kom slučaju ne priznaju drugom, tako da se kompromis ne postiže. 

"Kad budemo spremni da svaki od nas od svojih prava oduzme dio, onda ćemo naći rješenje, a da nije pritiska sa strane brzo bi došli do njih", dodao je Čubrilović. 

On je podsjetio da Srbe optužuju za preglasavanje, a u BiH se donose jednostrane odluke, kao o popisu stanovništva. 

"BiH, kao složena državna zajednica, u svim segmentima, uvijek osluškuje druge, a nikako da pronađe sebe", rekao je Čubrilović sinoć za RTRS. 

On je istakao da bi trebalo uvažavati činjenicu da je Republika Srpska, kao i Federacija BiH, potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

"U BiH ne bi trebalo da se ne uvažavaju stavovi Republike Srpske. Potrebno je manje slušati međunarodnu zajednicu u BiH, na koju se previše oslanja jedan od naroda u ovoj zemlji", smatra Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a. 

Govoreći o referendumu o Danu Republike, Čubrilović je ocijenio da ima dovoljno vremena da bude kvalitetno pripremljen i održan. 

"Sve je pripremljeno da bude održan referendum, a imenovana je i Komisija za njegovo sprovođenje. Ništa ne želimo dokazivati, nego izraziti volju naroda", kaže Čubrilović i navodi da se Dan Republike dogodio, nije biran i projektovan. 

On je ponovio da su sve političke stranke iz Republike Srpske jedinstvene o pitanju referenduma i da Ustavni sud BiH vrši pritisak na Narodnu skupštinu Republike Srpske. 

"Ukoliko Ustavni sud BiH preispita odluku o Danu Republike razmotrićemo mogućnost da otkažemo ili odgodimo referendum o Danu Republike. Kao legalisti pripremamo i izmjene Zakona o praznicima, kojim će nadam se biti zadovoljni svi", rekao je Čubrilović. 

Odgovarajući na optužbe opozicije zbog neobjavljivanja odluke Narodne skupštine o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Službenom glasniku, Čubrilović je rekao da je parlament postupio po zakonu i poslao tu odluku u Službeni glasnik na objavljivanje. 

Komentarišući rad nosilaca vlasti iz Republike Srpske na nivou BiH, Čubrilović je ocijenio da moraju više zastupati interese Srpske. 

"Ima propusta u njihovom radu, a posljednji primjer jeste Okvirna strategija saobraćaja BiH. Sigurno je da se u institucijama BiH može i mora bolje raditi", naglasio je Čubrilović. 

On tvrdi je da nije tačno da će se lider DNS-a Marko Pavić kandidovati za predsjednika Republike Srpske. 

Čubrilović smatra da Republika Srpska može finansijski opstati i bez novca Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/. 

"Nisam siguran da nas MMF uslovljava zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Put BiH prema EU biće dug, ali je važno da usvajamo evropske standarde, zakone i mijenjamo svijest naših građana", zaključio je Čubrilović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )