FOTO: politika.rs

Košarkaše Crvene zvezde očekuje četvrta utakmica u sedam dana, u situacija kada igračima snaga kopni, a loša forma i rezultati na oba fronta ozbiljno ljuljaju brod srpskog šampiona. U tom kratkom nizu zabilježena su tri poraza, svaki težak na svoj način. Prvo je Asvel „ukrao“ pobjedu u Beogradu u prošli petak, dva dana kasnije Partizan je slavio u derbiju ABA lige, a „crveno-bijeli“ su preksinoć glatko poraženi od Albe u Berlinu. Posle toga ponovo put pod noge, krenuli su za Litvaniju gdje ih večeras (19 č) očekuje takođe „ranjeni“ Žalgiris koji je na svom parketu poražen od Panatinaikosa sa 86: 85.

Treneru Andriji Gavriloviću su u dobroj mjeri vezane ruke, jer nema uslova da se ekipa treningom trgne i podigne, ali i upravi kluba ukoliko želi konkretne promjene u igračkom kadru ili stručnom štabu. U tom vakumu ređaju se utakmice i porazi, a teško je vjerovati da se nešto značajnije može promijeniti u Kaunasu. Pored kvalitetnog protivnika Zvezdu očekuje i 15.000 najlojalnijih navijača, koji bez obzira na formu i rezultate uvijek ispune Žalgiris arenu i pružaju veoma bučnu podršku. U odnosu na dvije prethodne sezone, kada je stigao  do fajnl fora (treći u Beogradu) i plej-ofa, Žalgiris ima znatno „tanji“ sastav i mala je vjerovatnoća da u ovoj može da „dohvatI“ četvrtfinale. Ipak, imajući u vidu istoriju njaboljeg litvanskog kluba, pa i školu košarke iz koje potiče, predaja je poslednje s čim bi se mogli poistovijetiti momci iz „zelene šume“. Ipak, ovo za Zvezdu nije neosvojiva tvrđava. Od dvije pobjede (četiri poraza) u međusobnim duelima, jedna je izvojevana u Kaunasu (77:61) sa najvećom razlikom od kada se sastaju ovi rivali.

Žalgiris je zbog „nivelisanja“ budžeta bio primoran na veće renoviranje tima. Klub su napustili igrači koji su nosili igru, Dejvis (Barselona), Volters (Makabi), Vajt (Armani), Vesterman (Fenerbahče) i Tomson (Unikaha), a zamjene nisu jednakog kvaliteta. Ipak, sjajni trener Šarunas Jasikevičius (kao igrač četiri puta osvajao Evroligu) još uvijek drži konce u svojim rukama i sasvim je sigurno da će najtrofejniji litvanski klub pokušati da uhvati priključak za timovima koji su se već profilisali kao najozbiljniji kandidati za osam najboljih. Domaći igrači, Ulanovas, Grigonis, Milaknis, Jankunas i Lekavičius su i dalje perejanice, a stranci Volkap, Hjes, Ledej i Lendejl dobijaju sve značajniju ulogu.

U sastavu Zvezde ponovo neće biti Perperoglu i Gist, možda ni Faje koji je otputovao sa ekipom na ovu mini turneju ali nije igrao u Berlinu. Trener Gavrilović očekuje da igrači u ovaj duel uđu sa više enregije nego u Berlinu, a sastav će odrediti posle jedinog  treninga u Kaunasu.

– Pred nama je još jedna teška utakmica u vrlo kratkom roku i novog putovanja, protiv ekipe koja takođe ima tri uzastopna  poraza u Evroligi. To znači samo jedno, da moramo da budemo spremni i odgovorimo  na njihovu reakciju, jer će Žalgiris izaći sa ogromnim motivom i energijom na teren. Moramo da pronađemo rezerve i da odigramo dobru utakmicu, rekao je Gavrilović.

Kapiten Branko Lazić smatra da je Žalgiris trenutno u prednosti, s obzirom da je utakmicu prije dva dana odigrao na svom terenu.

– Malo je nedostajalo da naprave preokret protiv Panatinaikosa. Sigurno je da će imati veliki motiv, energiju i želju da prekinu niz od tri poraza. Igraju na svom terenu, a  u ovako kratkom roku to je prednost koja nije mala. Znamo odakle nam prijeti opasnost. Žalgiris  ima dosta igrača iz prethodne sezone, odličnu atmosferu u hali, ali sve će biti mnogo lakše ako budemo čvrsti i bez padova u igri, rekao je kapiten „crveno-bijelih“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )