FOTO: null

Oboljenje, „crvenilo kukuruza“ u Semberiji je i ove godine zahvatilo usjev na parcelama uz rijeku Drinu, u selima Amajlije, Golo Brdo, Kojčinovac.

Infekcija se širi i na druga područja. Olakšavajuća okolnost za ratare jeste što se crvenilo pojavilo 20-tak dana kasnije i mnogi hibridi su završili fazu zrenja, tako da će štete biti manje.

Intenzivnije prisustvo crvenila kukuruza u Semberiji je uočeno prije sedam godina. Oboljeli usjev lako je prepoznati po crvenoj boji lista i stabla. Infekciju prenosi insekt –cikada. 

Mile Perković je očekivao 60 tona kvalitetnog zrna kukuruza, međutim crvenilo će "obrati" dobar dio roda. Štete na usjevu su već uočljive.

- Godina je bila dobro ponijela što se tiče žitarica, a na oboljenje mi ne možemo da utičemo jer se javljaju u kasnoj fazi, kada u kukuruz ni jedna mašina ne može ući, da ga tretiramo i zaštitimo na neki način - kaže Perković.

Da bi ublažili gubitke i obezbijedili hranu za stoku, mnogi poljoprivrednici siliraju kukuruz.

- Kad gledaš spolja nije strašno, ali kad uđeš unutra svaki drugi kukuruz je u fazi crvenila tako da su neprocjenjive štete - kaže poljoprivrednik Ljubo Maletić.

Problema sa crvenilom nemaju mještani sela koja se nalaze duž rijeke Save.

- Ove godine je kukuruz dobar, dobrog kvaliteta - kaže poljoprivrednik Ljubiša Gajić.

Da bi se zaustavilo širenje crvenila kukuruza, potrebno je voditi računa o plodoredu, najmanje tri usjeva na jednoj parceli, kažu agronomi. Ništa se ne postiže smjenom pšenice i kukuruza. Treba uvesti treći usjev, ali da to ne budu žitarice ili trava. Preporučuje se suzbijanje korova na poljskim putevima, kanalima i rubnim delovima parcela, koji predstavljaju prirodne rezervoare ove bolesti.

U područjima gdje oboljenje nije zahvatilo usjev prinosi će biti iznad prosjeka jer ove godine je bilo dovoljno i kiše i sunca za rast i razvoj kukuruza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )