FOTO: null

Područje Republike Srpske, ostalih dijelova BiH i cijelog Balkana danas je na udaru tropskih vrućina sa temperaturama na pojedinim područjima od preko 40 stepeni Celzijusa.

Uključen je crveni meteoalarm, koji upozorava na izuzetno opasno vrijeme.

Opasnost od požara će biti vrlo velika u Hercegovini, a u ostalim predjelima umjerena do velika.

Indeks ultraljubičasotog sunčevog zračenja vrlo visok. Iako će u ponedjeljak i utorak doći do blagog pada dnevne temperature, ipak će se zadržati veoma toplo vrijeme. U pojedinim krajevima biće i mjestimične kiše.

Stručnjaci posebno upozoravaju na temperature vazduha u velikim gradovima, koje su uvijek više za nekoliko stepeni od zvaničnih jer, kako kažu, gradovi proizvode efekat “toplotnih ostrva”, koji nastaju zbog upijanja sunčeve energije u betonskim površinama, zatim postojanja industrije, saobraćaja, ali i zbog hlađenja, odnosno grijanja.

Gradovi nemaju dovoljno vegetacije, a ni vodenih površina koje bi uravnotežile temperature vazduha.

Prema rečima Maje Žuvele Aloise, stručnjaka za ekologiju u Centralnom institutu za meteorologiju i geodinamiku u Beču, što je grad veći, “toplotna ostrva” su veća i proširenija, a ako je grad kompaktan i bez vegetacije, “toplotno ostrvo” je izražajnije.

U takvim sredinama opasnost od smrtnosti je veći, a stanovništvo je opterećeno, što rezultuje niskom radnom produktivnošću i većim ekonomskim posljedicama, kaže Žuvela Aloise.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )