FOTO: null

BiH radi na formiranju nove crne liste na koju će pojedince i pravna lica stavljati Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara BiH.

Savjet ministara je prije mjesec po hitnom postupku usvojio odluku o sprovođenju rezolucije 1373 Savjeta bezbjednosti UN kojom je utvrđen postupak sprovođenja finansijskih restriktivnih mjera propisanih tom rezolucijom. Upućeni u ovaj slučaj ističu da nije sporna rezolucija ni njeno sprovođenje, nego način usvajanja odluke, mijenjanje njenog ranije definisanog sadržaja, konfuzne odredbe i davanje prekomjernih ingerencija Ministarstvu bezbjednosti i zaobilaženje institucija RS.

- To znači da ministar bezbjednosti Dragan Mektić i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić prvi put imaju tako široka ovlašćenja o tom pitanju, a s druge strane su potpuno uzurpirane nadležnosti RS - tvrdi sagovornik "Glasa Srpske" iz Savjeta ministara.

U članu 2. odluke, koja je u posjedu "Glasa Srpske", navedeno je da lista predstavlja spisak fizičkih i pravnih lica prema kojima se primjenjuju restriktivne mjere definisane Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasnog sprovođenja mandata Haškog tribunala i druge međunarodne restriktivne mjere. U odluci se pominje i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti iako njime nisu određene osnovne stvari kao što su definicije terorističke organizacije i teroriste.

- Na osnovu obrazloženog prijedloga ovlašćenog tijela (Udarna grupa za borbu protiv terorizma ili Tužilaštvo BiH), Ministarstvo bezbjednosti upućuje Savjetu ministara prijedlog za donošenje odluke o uvrštavanju fizičkog i pravnog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere - piše u odluci.

Istaknuto je da Savjet ministara, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH, donosi odluku o uvrštavanju tih lica i subjekata kada postoje osnove sumnje da su izvršili, vrše ili pokušavaju da izvrše terorističke akte, učestvuju u njima ili im doprinose.

- Ministarstvo bezbjednosti će potom, na osnovu odluke Savjeta ministara, donijeti rješenje o uvrštavanju na listu označenih lica kao konačni upravni akt po Zakonu o upravnom postupku - istaknuto je u odluci.

Navedeno je da su ovlašćenja za sprovođenje ili druga postupanja prema tim licima data Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA), ministarstvima unutrašnjih poslova RS i FBiH, Policiji Brčko distrikta i nadležnim tužilaštvima.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kaže, međutim, da nisu zvanično obaviješteni da će ta odluka biti na sjednici Savjeta ministara BiH.

- Nismo informisani ni o njenom sadržaju. Do maja je funkcionisala Radna grupa, koja je bila zadužena za to, a u čijem je radu učestvovao predstavnik MUP-a RS. Prema nezvaničnim informacijama, sadržaj odluke koja se našla na dnevnom redu Savjeta ministara razlikuje se od onog koji je definisala pomenuta radna grupa - kaže Miljanovićeva.

Razlozi

U obrazloženju odluke piše da je pravni osnov za njeno donošenje sadržan u Zakonu o Savjetu ministara, Zakonu o primjeni privremenih mjera radi efikasnog sprovođenja mandata Haškog tribunala i drugim međunarodnim restriktivnim mjerama.

Te mjere uključuju embargo na oružje, restrikcije uvoza i izvoza, finansijske i restrikcije ulaska u zemlju te druge namjere u skladu sa međunarodnim pravom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )