FOTO: InfoBijeljina

U šest mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je ukupno izdala 91.911.782 akcizne markice, kojim mora biti obilježena svaka paklica cigareta i pakovanje duvana, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

"U šest mjeseci 2020. godine UIO je ukupno izdala 96.491.968 akciznih markica. Da bi se duhan i cigarete legalno prodavali u BiH moraju biti obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO. Svaka kutija cigareta ili pakovanje duhana koji nisu obilježeni akciznim mrkicama, ili koji su obilježeni akciznim markicama drugih zemalja, nelegalno se prodaju u BiH", rekao je za portal InfoBijeljina Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Kao što je poznato, u BiH je ogromno crno tržište cigaretama, a broj izdatih markica znatno pada. Na primjer, 2009. godine izdato je 224.520.000 markica za domaće i 310.371.568 za strane cigarete.

Po pitanju prihoda od akciza na duvan i duvanske prerađevine UIO BiH je u šest mjeseci ukupno prikupila 374,1 milion KM.

"U istom periodu 2020. godine prikupljeno je 375,9 miliona KM", rekao je Kovačević za portal InfoBijeljina.

Prema nekim procjenama, gubici u državnim prihodima Bosne i Hercegovine prouzrokovani kontinuiranim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine duvanskih proizvoda, narasli su na više od 500 miliona KM samo u 2018. godini.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )