FOTO: pixabay

Pandemija koronavirusa ostavila je negativne posledice i na košarku u Bosni i Hercegovini. Predstavnici saveza i klubovi pitaju se zašto korona zakonom nije obuhaćen sport, te zašto izostaje pomoć države. Većina košarkaških klubova u finansijskim je problemima, a na udaru su i mnogobrojne škole košarke.

I prije pandemije košarkaški klubovi bili su na rubu egzistencije, objašnjava trener Spars Realwaya Nedim Džemić. Kolektiv okuplja 1500 košarkaša, a nadležni su ignorisali njihove uspjehe tako da je teško očekivati pomoć u teškim vremenima, objašnjava Džemić.

"Zaista je pitanje šta će biti od sporta nakon ove pandemije. S druge strane pratimo famozni koronazakon, koji je potpuno izostavio sport i ja mislim da je i na taj način jasno poslata poruka i Federacije, Kantona i opština, šta im je sport i gdje mu je mjesto", kaže Džemić.

U tuzlanskoj Slobodi kažu da su isplatili svoje igrače nakon završetka prvenstva. Omogućili su povratak kući svim igračima koji ne žive u BiH. Kraj pandemije donijeće i smanjenje plata i dati će priliku mladim igračima poručuje predsjednik Slobode Aid Berbić.

"Mi još uvijek imamo stabilne sponzore. Ljudi stoje uz nas. Nisu to veliki tereti za njih. A vjerovatno kako njih zadesi tako će se odraziti i na nas. U ovom trenutku Sloboda je mogu reći stabilna i na čvrstim nogama. I željno iščekujemo šta će se desiti, naravno vodeći računa prije svega o zdravlju građana", govorio Berbić.

I Košarkaški savez BiH ostao je bez sedamdeset posto prihoda od spozorstava. No, poručuju da prave posljedice COVID-a 19 na sport tek slijede.

"Mislim da će mnogi pojedini klubovi već sa informacijama koje mi imamo zaključavati svoje kancelarije. Niti će da rade, niti da imaju plan opstanka za narednu sezonu. Puno njih se finansira od strane poslovnih subjekata, donacijama i spozorstvima i to je sve prekinuto. To je jedan lanac gdje država ne pomaže privredniku, privrednik ne može sportu. A država svakako ne pomaže sportu ni sportskim organizacijama", naglašava Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH

Olimpijski komitet uputio je dokument nadležnim institucijama sa konkretnim mjerama podrške sportu u BiH zbog novonastale situacije. Za to vrijeme Savez pravi plan za narednu košarkašku sezonu koja bi trebala, ukoliko sve bude po planu, početi u oktobru. A liga bi trebala biti proširena sa 12 na 14 klubova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )