FOTO: null

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak očekuje da će Savjet za opšte poslove EU na sjednici u utorak, 20. septembra, prihvatiti aplikaciju BiH za članstvo u EU.

"Mislim da je ovo naše optimistično vjerovanje sasvim realno, jer smo ispunili ono što je od nas traženo", rekao je Crnadak danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je podsjetio da je BiH usvojila mehanizam koordinacije i adaptirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da je napravila značajan napredak u provođenju Reformske agende.

"Mislim da imamo sve elemente da dobijemo ovu pozitivnu odluku", zaključio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH dodao je da svoj stav temelji i na pozitivnim informacijama iz diplomatsko-konzularne mreže BiH u zemljama EU, koja je bila uključena u lobiranje pred donošenje odluke o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Crnadak je istakao da nakon prihvatanja aplikacije, BiH očekuje takozvani upitnik Evropske komisije.

"Očekujemo između 4.000 i 5.000 pitanja, a period koji dolazi kada upitnik stigne vjerovatno je najintenzivniji, najkonkretniji i najzahtjevniji period do sada u procesu evropskih integracija", konstatovao je Crnadak.

On je najavio da će od Savjeta ministara BiH tražiti mjesečno informisanje o ispunjavanju upitnika.

Crnadak je izrazio stav da će BiH u procesu ispunjavanja upitnika EU pokazati ima li kapacitet, snagu i posvećenost evropskom putu.

On je ocijenio da je posvećenost evropskom putu do sada bila više deklarativna i izrazio uvjerenje da će BiH u novoj fazi biti uspješna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )