FOTO: pixabay

Prosječna osoba mogla bi da unese do pet grama plastike sedmično, što je težina jedne kreditne kartice, pokazuje izvještaj koji je naručio Svjetski fond za prirodu (WWF) od australijskog univerziteta Newcastle.

Prema rezultatima izvještaja koji obuhvata 50 studija o ljudskom unošenju plastike, svaki čovjek pojede blizu 2.000 mikro-komada ili čestica plastike svake sedmice, odnosno 250 grama godišnje.

Ranije studije pokazale su da ljudi pojedu ili udišu oblake plastičnih čestica svake godine, ali izazov za australijske istraživače bio je da procijene težinu unijete plastike.

"Dok raste svijest od postojanju mikroplastičnih čestica i njihovom uticaju na okolinu ova studija prvi put daje tačan proračun stope unosa tih čestica što će doprinijeti da se vide potencijalni toksikološki rizici za ljude", rekao je Thava Palanisami, profesor na Univerzitetu Newcastle.

Prvi izvor plastike koja se unese u organizam je voda, posebno ako je flaširana. Među drugim analiziranim proizvodima plodovi mora, pivo i so sadrše najveći nivo plastike.

Prema jednoj kanadskoj studiji objavljenoj 5. juna zasnovanoj na način života prosječnog Amerikanca, jedan odrastao čovjek pojede do 52.000 mikročestica plastike godišnje, na šta se dodaje dodatnih 90.000 čestica ako isključivo pije flaširanu vodu, ili 4.000 ako pije vodu iz česme.

Ako se uzme u obzir zagađenje vazduha, znači udisanje ta cifra prelazi na 121.000 mikročestica godišnje. Ta procjena zavisi pojedinačno od načina života, mjesta gdje se živi dodaje se u toj studiji koja je objavljena u časopisu "Environmental Science and Technology".

"Za WWF to je znak za uzbunu za vlade, plastika ne zagađuje samo naše rijeke i okeane ne ubija samo morski život već se nalazi u svakom od nas", rekao je Marco Lambertini, generalni direktor WWF Internationala u saopštenju.

On je rekao da je potencijalni negativan uticaj plastike na ljudsko zdravlje svjetski problem koji može da bude riješen samo ako se svijet usmjeri na izvore zagađenja.

"Ako ne želimo plastiku u našem organizmu treba zaustaviti milione tona koji i dalje završavaju u prirodi svake godine", rekao je Lambertini.

On je rekao da treba da se djeluje na nivou vlada, kompanija i potrošača i da se usvoji svjetski ugovor protiv zagađenja okeana.

Mikroplastične čestice koje nastaju od razlaganja različitih proizvoda kao što su sintetička odjeća, gume, kontaktna sočiva sada se nalaze svuda na planeti, od najviših glečera do podvodnih dolina, navodi AFP.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )