FOTO: null

Na području koje pokriva Policijska uprava /PU Bijeljina u prošloj godini je, zahvaljujući značajnim preduzetim aktivnostima, registrovan manji broj krivičnih djela, izjavio je danas načelnik Uprave Žarko Ćosić.

"Tokom 2017. godine policijski službenici sačinili su 958 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno 1.105 krivičnih djela, protiv 902 lica, među kojima je 213 povratnika, kao i 54 maloljetnika", rekao je Ćosić na godišnjoj konferenciji za novinare. 

Prema njegovim riječima, koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela je oko 74 odsto. 

"U strukturi krivičnih djela preovladavaju takozvana lakša krivična djela za koja je propisana manja kazna zatvora - do pet godina, dok je broj krivičnih djela koja ostavljaju težu posljedicu ili izazivaju veću pažnju javnosti statistički zanemariv, u odnosu na ukupan broj krivičnih djela", naveo je Ćosić. 

On je rekao da je u toku 2017. godine pokrenuto i sprovedeno više operativno istražnih akcija, koje su bile usmjerene na otkrivanje, suzbijanje i sprečavanje neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga. 

"Zaplijenjeno je oko 64 kilograma opojne droge marihuana, više od 140 grama kokaina, 912 stabljika indijske konoplje, 114 sjemenki indijske konoplje, te određene količine medicinskih droga", rekao je Ćosić. 

On je napomenuo da zahvaljujući razumijevanju građana i konstantnom radu i kontrolama policije, tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, nije zabilježen nijedan incident. 

Ćosić je zahvalio novinarima na objektivnom izvještavanju tokom protekle godine i izrazio očekivanje da će saradnja biti nastavljena i u ovoj godini. 

Načelnik Kriminalističke policije PU Bijeljina Darko Kovrlija naveo je da je u prošloj godini zabilježen pad krivičnih djela kada je riječ o imovinskom kriminalitetu, te da je u odnosu na 2016. godinu krađa bilo manje za devet odsto, teških krađa za 27 odsto, a razbojništava za čak 39 odsto.

"Kada je riječ o krivičnim djelima protiv života i tijela izvršena su dva ubistva i oba su rasvijetljena", naveo je Kovrlija i dodao da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga u 2017. godini otkriveno 51 krivično djelo i podneseno 38 izvještaja protiv 43 lica. 

Načelnik Sektora policije PU Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da je u prošloj godini ukupno evidentirano 720 izvršilaca narušavanja javnog reda i mira, među kojima je 177 povratnika i 16 maloljetnika. 

On je najavio pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata kao i pojačano preventivno prisustvo policije na lokacijama koje su registrovane kao mjesta na kojima je učestalo narušavanje javnog reda i mira. 

"Od početka drugog polugodišta ove školske godine planiramo provesti i pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, kao i pojačano prosustvo policijskih službenika u blizini škola, s ciljem unapređenja bezbjednosti učenika", rekao je Terzić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )