FOTO: N1

Gitara koju je Eric Clapton svirao 1970. na prvome koncertu uživo njegove tadašnje grupe Derek and The Dominos, prodata je na aukciji održanoj u petak i subotu u New Yorku za 625.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Julien's.

Vrijednost Claptonove akustične gitare Martin D-45, čija je prodaja najavljena kao vrhunac aukcije održane u njujorškome Hard Rock Caféu, ali i putem interneta prvobitno je procijenjena na 300.000 do 500.000 dolara.
 
Njena je cijena i dalje je puno niža od rekordne cijene postignute za gitaru prodatu na aukciji, a riječ je o poluakustičnoj gitari Kurta Cobaina koju je frontman Nirvane svirao na koncertu “MTV Unplugged” godine 1993. Na aukciji Julien's Auctiona održanoj 2020. postigla je cijenu od 6 miliona dolara.
 
Među ostalim gitarama prodatim na izložbi u New Yorku su Gibson Explorer koja je pripadala Edgeu iz grupe U2, a prodata je za 437.500 dolara i Fender Stratocaster na kojoj je svirao gitarist i pjevač Pink Floyda David Gilmour, koja je prodata za 200.000 dolara.
 
Od prodaje ukupno 1000 predmeta koji su nekada pripadali Beatlesima, članovima grupe Guns N'Roses i Nirvane, Michaelu Jacksonu, Amy Winehouse, Whitney Houston, Lady Gagi, Madonni, Elvisu Presleyu i Rolling Stonesima, zarađeno je ukupno pet miliona dolara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )