FOTO: Glas Srpske

Krojenje izmjena Izbornog zakona koje bi trebalo da dovedu do smjene članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH je u završnoj fazi i taj akt naći će se pred ministrima u Sarajevu već polovinom oktobra. U radnoj verziji pomenutog zakonskog rješenja ugrađena je odredba da i delegati, pored poslanika u Parlamentu BiH, odlučuju o izboru sastava institucije zadužene za izborni proces.

Smjena članova CIK-a najavljena je kao prvi od poteza stranaka koje čini vlast na nivou BiH, a sa posljednjeg sastanka, koji su održali u Mostaru, poručili su da će njihove najave biti sprovedene u djelo do kraja godine usvajanjem izmjena Izbornog zakona.
 
U radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona, koju su formirali SNSD, HDZ i “trojka” još polovinom ove godine, navode da su pri kraju izrade radne verzije izmjena pomenutog zakonskog rješenja, te da će akt proslijediti za deset do 15 dana u proceduru usvajanja.
 
- Bez izmjena Izbornog zakona nema ni promjena članova CIK-a. Niko ne može na nezakonit način biti smijenjen pa neće ni oni koji vode instituciju zaduženu za izborni proces. Javnost u BiH najbolje zna da se tokom proteklih izbora u BiH nijedan glas nije čuo koji bi podržao CIK i rekao da su oni obavili kvalitetno posao - kazao je “Glasu” član radne grupe za izmjene Izbornog zakona Sredoje Nović.
 
Sve nezadovoljstvo, dodaje on, rezultiralo je i razgovorima vladajuće strukture o pokretanju inicijative za izmjenu Izbornog zakona koji je na snazi, kako bi se odnosi uredili na kvalitetniji način sa stanovišta održavanja izbira.
 
- Pored toga, moramo stvoriti uslove da CIK čine najiskusniji i najsposobniji kadrovi koji su nezavisni od političkih stranaka i da članove CIK-a biraju oba doma Parlamenta BiH. U tom duhu radimo na izmjenama Izbornog zakona koje će se relativno brzo naći u parlamentarnoj proceduri - kazao je Nović.
 
Navodi da je CIK jedna od najbitnijih institucija u BiH sa aspekta političkih odnosa, struke i kredibiliteta izbornog procesa.
 
- Bilo bi prirodno da oba doma Parlamentarne skupštine biraju članove CIK-a. Pored toga, Dom naroda bira niz drugih rukovodilaca koji su daleko ispod nivoa CIK-a. Dakle, potpuno je logično da sve podignemo na viši nivo odgovornosti kako bi građani i izborni proces u BiH, zajedno sa drugim izmjenama koje će u dogledno vrijeme doći na red, dobili puni kredibilitet i integritet - poručio je Nović.
 
Naglasio je da će, pored načina izbora članova CIK-a, biti uređeno i pitanje ko sve može predlagati članove najvažnije institucije zadužene za izborni proces.
 
Na pitanje kada bi okvirno izmjene Izbornog zakona mogle da se nađu pred ministrima u Sarajevu, Nović dodaje da će se to desiti u idućih deset do 15 dana.
 
- Savjet ministara razmotriće zakon i konsultovati se međusobno s obzirom na to da su oni ključna adresa za predlaganje zakona za Parlamentarnu skupštinu - zaključio je Nović.
 
Bivši član CIK-a Vehid Šehić kaže da je imao uvid u skrojene izmjene Izbornog zakona te naglašava da predložena rješenja nisu dobra.
 
- Donositi izmjene Izbornog zakona, koji je jedan od najbitnijih u svakoj zemlji, bez javne rasprave te stručnjaka i profesora koji se bave izbornim procesom i imaju kapacitet da daju svoje prijedloge je svakako neprihvatljivo - rekao je “Glasu” Šehić.
 
Na čelu CIK-a trenutno je Suad Arnautović, a članovi te institucije su Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Vlado Rogić, Jovan Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina.
 
Promjene do Nove godine
 
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa strankama “trojke” i HDZ-om da su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na CIK kako bi do Nove godine uslijedila promjena sadašnjeg sastava tog tijela.
 
- Republika Srpska smatra da je ta komisija nelegalno izabrana. Izmjenama zakona doći ćemo u poziciju da se izabere novi CIK - kazao je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )