FOTO: InfoBijeljina

Tehnikom ručnog tkanja dobijamo moderne odjevne komade, kao što su, recimo, šalovi i odjevni sakoi, poručuju iz Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls", koje je proteklog vikenda u Leobersdorfu kod Beča učestvovalo na Drugom festivalu kulturnih raznolikosti.

Taj festival održan je u organizaciji KOSSA (Krovna organizacija nezavisnih srpskih udruženja iz Donje Austrije) uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, a članice Udruženja "Impuls" su se potrudile da ovdje pokažu motive koji su autentični za našu Semberiju.

“Prije osam godina smo prvi put učestvovali i tada smo na poseban način prikazali našu kulturu i tradiciju u smislu da smo organizovali za posjetioce tako velikog festivala radionicu ručnog tkanja. Čak smo uspjeli, iako tada malo udruženje, donijeti dva razboja za tkanje, a posjetioci su uživali, ne samo da su prilazili nego su i probali to tkanje. Stariji su se podsjećali nekih ranijih godina, kada su njihove bake tkale”, rekla je za InfoBijeljina Tanja Milinković, izvršna direktorica Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls".



Prema njenim riječima, ručno tkanje jeste stari zanat ali da ručnim tkanjem mogu biti modni. 
 
“Tehnikom ručnog tkanja dobijamo moderne odjevne komade, kao što su šalovi, odjevni sakoi, sve je to sada modreno. Trudimo se da ovdje pokažemo neke autentične motive za našu Semberiju. Ovaj put prikazujemo primjenu vune kao prirodni materijal koja je ugrađena tehnikom ručnog tkanja u tkanice raznorazne. Tu su oni naši lijepi cvjetovi koji su autentični za Semberiju, kao i odjevni komadi koje smo uspjeli da donesemo”, rekla nam je Tanja.
 
Dodaje da autentično za Semberiju jesu tkanica, koje dosta nalaze primjenu u modi. Oni ih repliciraju na odjevne komade.

 
“Udruženje “Impuls” iz Bijeljine se ručnim tkanjem bavi od 2009. godine. U početku nismo znali šta je lan, pamuk. Uspjeli smo da istrajemo u tome, da koristimo prije svega prirodne materijale, a ujedno Udruženje žena sa invaliditetom stoji ispod toga, time taj proizvod dobija dodatno na vrijednost”, kaža nam Tanja. 
 
Tanja navodi da na ovakvim manifestacijama posjetioci reaguju pozitivno, pa je tako bilo i u Beču, ima interesovanja za njihove proizvode.

 
“Nama je drago da smo prije svega vidljiviji i svakako nam znače ovako neki događaji da učestujemo, da pokažemo da su žene sposobne da naprave, a tu je svakako i kvalitet. Ove godine smo još bili prisutni na turističkim sajmovima u Bijeljini, Ugljeviku i u Višegradu. Ne možemo mnogo ispoštovati, treba tu dosta resursa, a mi nismo u mogućnosti. Naše proizvode imamo od 2012. godine, u Etno selu Stanišići”, zaključila je na kraju Tanja. 

Podsjećamo, u subotu 19. novembra Krovna organizacija nezavisnih srpskih udruženja iz Donje Austrije KOSSA obilježila je deset godina postojanja.

 
Tim povodom, u Leobersdorfu (Donja Austrija) je održana kulturna manifestacija na kojoj su nastupili folklorni ansambli zajednice KOSSA, te koncert etno grupe „Trag“ iz Banjaluke.
 
U okviru programa održane su i radionice, a predstavljeni su čuveni Zmijanjski vez, narodne nošnje, heklanje, pletenje i drugi tradicionalni zanati.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )