FOTO: null

Na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina u proteklih devet mjeseci smanjena je stopa maloljetničke delinkvencije, potvrdila je Aleksanda Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Po njenim riječima, pripadnici CJB Bijeljina za devet mjeseci ove godine zbog izvršenja krivičnih djela prijavili su 62 maloljetnih lica, što je za oko osam odsto manje u odnosu na isti period protekle godine. 

Statistički gledano, najčešće su prijavljeni maloljetnici starosti od 16 do 18 godina, a što se tiče pola, uglavnom je riječ o dječacima, ali se nerijetko bilježi da to budu i djevojčice. 

"Prema strukturi krivičnih djela, najviše su prijavljeni za krivična djela protiv imovine, kao što su krađe, teške krađe, utaje, iznude, oštećenje tuđe stvari i slično,  zatim za krivična djela protiv života i tijela, krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, ali nerijetko čine i krivična djela protiv pravosuđa kao što je lažno prijavljivanje krivičnog djela", kazala je Simojlovićeva. 

Evidentiran  je i određeni broj  maloljetnika povratnika u izvršenju krivičnih djela. 

"Po Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, koji se primjenjuje od oktobra  2010. godine, prema maloljetniku se mogu izreći  mjere upozorenja, vaspitne preporuke i krivične sankcije predviđene ovim zakonom", podsjetila je Simojlovićeva. 

Problemi sa kojima se pripadnici CJB Bijeljina susreću prilikom  rada sa maloljetnicima se ogledaju u nedostatku ustanova za smještaj i njihovo prevaspitanje, odnosno prihvatilišta. 

"Otvaranjem ovakvih ustanova izvršilo bi se adekvatno zbrinjavanje i vaspitavanje maloljetnika sa problematičnim razvojem", naglasila je Simojlovićeva.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )