FOTO: null

Zbog najave meteorologa da se od danas do petka očekuju veće količine padavina koji bi mogli uzrokovati porast bujičnih potoka, obodnih kanala i manjih rijeka, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je u stanju pripravnosti.

Meteorolozi su najavili da će danas biti oblačno i vjetrovito sa kišom, jače padavine se očekuju na zapadu i povremeno na jugu zemlje gdje će biti i pljuskova sa grmljavinom, dok će u istočnim predjelima kiša biti slaba i povremena. U Hercegovini su mogući povremeni olujni udari vjetra.

Draško Rudan, dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske rekao je da će sutra ujutro biti oblačno sa kišom, koja će biti intenzivnija na jugu i zapadu, a na istoku slabija. Padavine će oslabiti u petak u većini predjela, osim na jugu gdje će pasti između 20 i 30 litara kiše po metru kvadratnom.

Rudan je istakao da će danas i sutra u sjevernim i zapadnim krajevima pasti 30 do 70 litara po metru kvadratnom, a na jugu od 100 do 150 litara, mjestimično i više.

"Sreća je što su korita rijeka bila prazna tako da vjerovatno na većim rijekama ne bi trebalo doći do većih problema. Jedino bi bujični potoci mogli mjestimično da izazovu probleme", kazao je Rudan.

Veseljko Elez, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, rekao je da nadležni u upravi prate situaciju, a napravljen je i plan da ukoliko bude potrebno deminerske timove povuku sa minskih polja i ukoliko bude potrebe da se pridruže spasiocima.

Prema njegovim riječima, sve se planira na osnovu prognoze vremena, a posebno se prati situacija na lokalnom nivou.

Naglasio je da su jedinice lokalne zajednice u pripravnosti, naročito na mjestima gdje su najavljene veće količine padavina i gdje iskustva i statistike ukazuju na mogućnost pojave bujica. Elez je dodao da su svi subjekti koji imaju dodirnih tačaka sa ovom situacijom u pripravnosti, da se razmjenjuju informacije i da će republička uprava pružiti pomoć ukoliko za to bude potrebe.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za vikend najavljuju stabilizaciju vremena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )