FOTO: null

Zaposleni u knjižarama tokom ove godine su imali pune ruke posla, jer su mnogi zaljubljenici u pisanu riječ tražili pravo štivo uz koje će se opustiti i zaploviti u čarobni svijet knjiga, a sudeći prema najprodavanijim naslovima ova godina je bila godina

Da su kako vrele ljetne dane i godišnje odmore, slobodno vrijeme, te hladnu jesen i zimu obogaćivala kvalitetna djela i hit izdanja potvrdili su u knjižari "Kultura" u Banjaluci.

Kupci su u ovu knjižaru uglavnom dolazili u potrazi za klasicima domaće i svjetske književnosti.

- Najprodavaniji su "Romani" Ive Andrića koji su objedinjeni u jednom izdanju "Lagune", a nedavno su isto tako objavljene i dvije knjige "Seoba" Miloša Crnjanskog koje takođe brzo nestaju sa polica - rekli su u "Kulturi".

Knjige koje nikada ne izlaze iz mode su i "Gospođa Bovari" Gistava Flobera, "Jadnici" Viktora Igora, "Avanture Šerloka Holmsa" Artura Konana Dojla, te "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova.

Veoma traženi naslovi su bili i "Preljuba" Paula Koelja, "Kainov ožiljak" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stoiljkovića, "Fajront u Sarajevu" Neleta Karajlića, te "Serviraj za pobedu" Novaka Đokovića.

- Najčešće nam dolaze pravi zaljubljenici u književnost koji tačno znaju šta žele, koji su noviteti njihovih omiljenih pisaca, koji su to najnoviji nastavci nekog serijala i oni zaista uživaju razgledajući police i pažljivo birajući štivo za čitanje - istakli su u "Kulturi".

Mladi čitaoci najčešće posežu za knjigama koje su u tom trenutku aktuelne, a filmovi snimljeni po knjigama pisanoj riječi donose još veću popularnost. Tako je ove godine pisac Džon Grin, sa "Gradovima na papiru" i "U potrazi sa Aljaskom" bio najveći hit među tinejdžerima.

Fanove serijala "Svet leda i vatre" oduševila je nova ilustrovana knjiga "Igra prestola" dok su mnogobrojne dame željno iščekivale i prvi roman iz serijala "Kazna za greh" Jelene Bačić-Alimpić "Noć kada su došli svatovi". Tekuća godina bila je uspješna i za stripove koji pasionirani ljubitelji redovno kupuju, a stripovi u tvrdom povezu su za njih pravi dragulji.

Da su Koeljo i Bačić Alimpićeva omiljeni među čitalačkom publikom kada je su u pitanju aktuelna svjetska književnost i beletristika potvrdili su i u banjalučkoj knjižari "My book".

Na tronu je i kultno djelo Pulicerom ovjenčane Harper Li "Ubiti pticu rugalicu" objavljeno 1960. godine, a nakon više od pet decenija, u julu ove godine, objavljen je i nastavak ovog romana "Idi i postavi stražara" koji je takođe doživio veliki uspjeh.

- Popularni su i novi romani Orhana Pamuka "Čudan osjećaj u meni" i Zveve Kazati "Kao zvezde padalice" - rekli su u "My booku".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )