FOTO: pixabay

Čini vam se da radi sve što je u vašoj moći, a kilogrami nikako da odu? Postoje brojni razlozi zašto vam ne ide baš najbolje.

Prvo, moguće je da uspješno topite masti, ali vam se broj kilograma "vraća" u nekoj drugoj formi – zadržavate vodu, dobili ste mišićnu masu ili možda niste ispraznili crijeva. 

Drugo, moguće je da ne pratite svoj napredak dobro. To može da se desi ako se svakodnevno mjerite, ili ako se mjerite u različito doba dana, u različitim uslovima. 

Osim toga, razlog zašto ne gubite višak kilograma može da bude i taj što unosite više kalorija nego što tijelo troši. Takođe, postoje neočekivani razlozi mogu da budu krivac za to što nikako da smršate. 

Ne spavate dovoljno 

Nedostatak sna iznenađujuće doprinosi centrimetrima oko struka. Smatra se da manjak sna utiče na lučenje kortizola, hormona koji reguliše apetit. Pod stresom ste Hronični stres može da vas navede da posegnete za alkoholom ili hranom, kako bi vam bilo lakše. 

Previše jedete 

Ako želite da smršate, najpre bi trebalo da obratite pažnju na to koliko kalorija unosite, a koliko trošite. 

Niste doslijedni vježbanju 

Za gubitak kilograma preporučuje se između 60 i 90 minuta vježbanja dnevno, ili 30 minuta treninga visokog intenziteta. Ali, čak i neke manje aktivnosti, poput penjanja stepenicama umjesto liftom, mogu da naprave razliku. 

Uzimate "slobodan" vikend 

Ako dozvoljavate sebi da, recimo, svakog vikenda jedete šta vam padne na pamet, uništićete trud koji ulažete preko nedelje. Zamijenite slatkiše drugim zabavnim stvarima. Naravno, u redu je da ponekad pojedete nešto slatko, ali umjesto da pojedete cijelu čokoladu, častite se odlaskom na masažu, u bioskop... 

Požurujete sebe 

Dajte sebi razuman vremenski okvir za rezultate, i nemojte da kritikujete sebe ako odmah na vagi ne vidite željeni broj. Imajte na umu da je vašem tijelu svakako bolje kad vježbate i zdravo se hranite, i da taj broj na vagi nije jedino što je bitno. 

Imate neki zdravstveni problem 

Mršavljenje je komplikovan proces koji zavisi od mnogih faktora koje možemo da kontrolišemo (ishrana, vježbanje, spavanje), ali i faktora koji su izvan naše kontrole (geni, pol, hormoni, starost, tip tijela). Ako uprkos svojim najvećim naporima ne možete da skinete višak kilograma, bilo bi dobro da odete kod ljekara i provjerite da li je neko zdravstveno stanje krivo za to. 

Došli ste do vrhunca 

Svako u nekom trenutku dostigne vrhunac u gubljenju kilograma. Tijelo se prilagodi na trening, postane efikasnije i ne troši više toliko kalorija. U tom slučaju, važno je da mijenjate trening i isprobavate nove vježbe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )