FOTO: null

Akademska slikarka Natalija Cimeša, iz Bijeljine za sredinu septembra priprema izložbu pod nazivom „Paradoksalne perverzije“.

Umetnica o postavci nije želela da otkriva ništa osim da obuhvata period od Mojsija do danas.

O njenoj popularnosti govori i podatak da su njena dela odavno prešla granice i u vlasništvu su brojnih ambasada, fondacija, galerija širom sveta, ali i svetskog džet seta. Cimešine slike otkupila je i holivudska glumica Anđelina Džoli.

- Nisam želela da na takav način dođem u žižu javnosti. Želim da moja dela imaju vrednost, a ne cenu. Na primer, imala sam situaciju da o slici „Pijaca“, koja je prodata za 60.000 evra, pričaju najviše oni koji ništa ne znaju ni o ovom delu, ni o mom radu - ističe Cimeša.

Slikarka objašnjava da je danas sve na prodaju. Iako je sve dozvoljeno, smatra da nije sve i na korist.

- Ne postoji cena za osećaj, misao, želju. Ne želim da komercijalizujem svoju umetnost. Važno mi je da moj likovni i pisani radovi ostave trag. Kada će se to desiti, nije mi važno – navela je Cimeša.

Priznaje da nikada nije brojala svoje slike, mozaike i skulpture. Deo njenog opusa, u kome su i crteži iz studentskih dana, mogu se videti u Galeriji „Natalija“, u Tuzli. Tu su, kaže, izloženi samo njeni radovi.

- Odavno sam prestala da učestvujem na kolektivnim izložbama. Neću da budem deo tima, jer sam individualac, koji može sve da kritikuje, ali i istovremeno da u svemu traži bolje. Nažalost, to bolje ne nalazim nigde, osim u svojim delima i mislima koje delim sa drugim ljudima. Ako samo jedna osoba posle razgovora sa mnom drugačije promišlja o nekim stvarima – uspela sam – rekla je Cimeša.

Umetnost je način života

Brojne slike je Natalija Cimeša dala u humanitarne svrhe. Radila je i kao asistent na fakultetima u Trebinju i Bijeljini, ali je pedagoški rad napustila kada je shvatila da joj za prenošenje znanja ne treba institucija.

- Znanje mogu preneti svakom ko to želi. Umetnost nije samo slika, već način života i razmišljanja. Moja likovna i intelektualna misao nije lokalnog karaktera. Ako si u nečemu dobar, ona ćeš to biti gde god da živiš - poručuje Cimeša.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )