FOTO: 24sata.hr

U Djeda Mraza možete da vjerujete ili ne. Jedna stvar je sigurna, a to je da je upravo on jedan od omiljenih ličnosti na svijetu, pa su u zemljama koje redovno posjećuje uoči Božića tradicije i vjerovanja veoma različita. Šta to djeca širom svijeta ostavljaju Djedu Mrazu pored jelke? Neko mlijeko, a neko i pivo.

Amerika: Mlijeko i keks

U SAD-u djeca ostavljaju Djedu Mrazu čašu mlijeka i tanjir s kolačićima. No neke porodice odstupaju od ovog “pravila” pa ostavljaju mrkvu, picu ili čak celer.

Australija: Pivo i kolačići

Iako i Australijanci Djedu ostavljaju kolačiće, oni čašu mlijeka mijenjaju hladnom čašom piva. Božić je u Australiji na ljeto pa bi zato čaša piva mogla biti upravo ono što Djedu najviše treba.

Irska: Ginis

Mnoge irske porodice ostavljaju Djedu Mrazu bocu Ginis piva uoči Božića. Djeca obično stavljaju hladno pivo kraj drveta kako Djed ne bi dehidrirao.

Velika Britanija: Liker od višnje

Kao i u Australiji i Irskoj, djeca u Britaniji Djedu ostavljaju alkohol. Porodica vjeruju da se Djed Mraz treba malo ugrijati na božićnu noć. Takođe je tradicija uz čašu likera poslužiti i komadić pite.

Holandija: Mrkva i sijeno

U nekim dijelovima Evrope, poput Danske, Belgije i Holandije, djeca ne vjeruju da Djeda na sankama vuku jeleni. Oni misle da ga vuku konji, pa ostavljaju hranu za njih na Badnje veće. Često ostavljaju mrkvu i sijeno kako bi konji dobili više energije.

Danska: Rižin puding

Djeca u Danskoj ne ostavlja ništa za Julemandena – danski termin za Djeda Mraza. Umjesto toga, djeca ostavljaju vilenjacima zdjelu rižinog puding. Oni vjeruju da ako ne ostave rižin puding, onda će ih vilenjaci gnjaviti cijelu veče.

Island: Hljeb u obliku lista

Na Islandu Božićno vrijeme traje 26 dana, a ima čak 13 Djedova koji djeci donose poklone i grickalice. Zauzvrat, djeca im ostavljaju laufabrauð, hljeb u obliku lista koji ima okus poput hrskavog vafla.

Francuska: Mrkva, keksi i cipele

Francuzi ne žele da je Djed Mraz gladan pa mu ostavljaju razne poslastice, poput keksa, kao i mrkve za jelene.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )