FOTO: null

Američki ambasador u BiH Morin Kormak poručila je danas u Bijeljini da je cilj SAD da BiH postane stabilna, sigurna i prosperitetna.

"Ovaj naš cilj u BiH još nije postignut, ali nastavljamo i dalje da radimo na tome zajedno sa građanima ove zemlje", rekla je Kormakova nakon što se sastala sa izvršnim direktorom Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Brankom Todorovićem i grupom građana. 

Kormakova je naglasila da je sa grupom mladih ljudi saglasna da je neophodno poboljšanje ekonomske situacije u BiH, otvaranje novih radnih mjesta, rad na poboljšanju obrazovnog sistema da bi se mlade generacije pripremale za obavljanje poslova u 21. vijeku, a saglasna je i u pogledu pitanja o borbi protiv korupcije. 

Američki ambasador u BiH je istakla da, posredstvom programa Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, SAD nastavlja da radi kako bi u partnerskom odnosu sa građanima poboljšala situaciju u zemlji. 

Osvrćući se na rad pravosuđa u BiH, ona nije mogla da komentariše bilo kakvu istragu koja se vodi u Tužilaštvu BiH, te je istakla da je za svaku zemlju ključno pitanje nezavisnog pravosudnog sistema i vladavina zakona. 

"Prošle sedmice odobrila sam novi projekat USAID-a da bismo pomogli da se unapređuje situacija u pravosudnom sistemu u BiH, a sve u interesu pomoći građanima", rekla Kormakova novinarima. 

Ona smatra da je u posljednjih 20 godina BiH napredovala i učinila mnogo na ekonomskom i političkom polju, te da još mnogo toga treba uraditi. 

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović kaže da je važna poruka političarima u BiH koja se danas mogla čuti od američkog ambasadora, da bi trebalo da razgovaraju sa građanima, a ne da ih se, kako on kaže, sjete svake četiri godine. 

"Naši političari trebalo bi da nađu vremena, upravo kako je to danas učinila i amabasador SAD u BiH Morin Kormak, da razgovaraju sa građanima o problemima koji njih tište i načinima na koje ih mogu rješavati", rekao je Todorović nakon susreta sa Kormakovom. 

On je istakao da je BiH zemlja koja, osim u EU, i u SAD ima snažnog prijatelja, što je ohrabrujuća poruka američkog ambasadora u BiH. 

"Ovo je veoma važno i ohrabrujuće, kako za BiH, tako i za zemlje u regionu", rekao je Todorović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )