FOTO: null

Centralna izborna komisija (CIK) BiH grubo krši Izborni zakon BiH te bi mogao da nastane potpuni pravni haos u državi ukoliko bi neko postavio pitanje legalnosti odluka donesenih od novembra 2014. do danas, u periodu u kojem je ovaj zakon kršen.

Ovo je, naime, jedinstveni stav pravnih eksperata iz BiH, među kojima su i pojedini bivši ugledni članovi CIK-a, o problemu na koji su "Nezavisne" nedavno ukazale.

Naime, Ireni Hadžiabdić, članu CIK-a iz reda ostalih, mandat je istekao još u septembru 2014. godine, a od novembra te godine ona faktički radi kao nelegalni član CIK-a.

Suština je u tome da član 2.15, stav 4. Izbornog zakona BiH, kaže da "ukoliko članu CIK-a mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava samo do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora".

Budući da izborni period podrazumijeva period od dana raspisivanja do dana potvrđivanja rezultata izbora (član 1, tačka 1a, stav 12. Izbornog zakona BiH), najprostijom primjenom odredbi IZ BiH jasno je da je Hadžiabdićevoj mandat mogao da bude produžen samo do potvrđivanja rezultata zadnjih općih izbora, a to je novembar iste godine. Od tog perioda ona radi kao nelegalni član CIK-a, a ova institucija, koja bi trebalo da utjelovljuje Izborni zakon, zapravo ga grubo krši.

Lidija Korać, dugogodišnji član ove državne institucije, upozorava kako je po srijedi flagrantno kršenje Izbornog zakona te da odgovore na ova pitanja moraju dati i Hadžiabdićeva, ali i CIK kao institucija.

"Onoga trenutka kada su potvrđeni rezultati izbora (novembar 2014. godine), njoj je istekao mandat. Od tada je gospođa Hadžiabdić nelegalni član CIK-a. Ukoliko neko sada postavi pitanje legalnosti odluka CIK-a, pogotovo onih u kojima je kao prevaga učestvovao član kojem je istekao mandat, onda je s pravnog aspekta upitna svaka takva odluka", navodi Koraćeva.

Ugledni mostarski pravnik Josip Muselimović ide i korak dalje, upozorivši na moguće duboke posljedice.

"Vaše tumačenje ovih zakonskih odredbi je potpuno ispravno. Dakle, mora se postaviti pitanje legalnosti odluka koje su donesene uz pomoć glasa osobe kojoj je istekao mandat. A to bi izazvalo pravni kaos, sa bog zna kakvim ishodom", ističe Muselimović.

U tom slučaju, upozorava ovaj advokat, morao bi da odlučuje i Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici.

"U svakom slučaju, radi se o nezakonitosti koja se mora otkloniti", navodi on.

Vehid Šehić, pravni ekspert i još jedan bivši član CIK BiH, također dijeli naš stav, ističući kako je ovo tumačenje odredbi IZ BiH potpuno ispravno.

Međutim, on smatra da ovo nije odgovornost CIK-a, već prevashodno Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, "jer ne poštuje vlastite obrasce koji proističu iz IZ BiH".

"Zakon jasno definiše koliko članu može trajati mandat kada je izborna godina. Dakle, nakon toga, mandat više ne može trajati", zaključuje Šehić.

Kako saznajemo, CIK BiH, nakon što su "Nezavisne" nedavno ukazale na grube nepravilnosti, sada uz pomoć nadležne Komisije pokušava ad hok riješiti situaciju koju nisu željeli ili mogli da riješe punih 14 mjeseci.


Komisija ni juče nije raspisala konkurs

Komisija za izbor i imenovanje člana CIK BiH tek bi iduće sedmice trebalo da donese odluku o raspisivanju konkursa za izbor člana CIK-a, potvrdila je juče Borjana Krišto, predsjedavajuća Komisije, čije zasjedanje je juče hitno zakazano. Ona je istakla da na jučerašnjoj sjednici "ovo nisu mogli uraditi, jer nisu imali pripremljene određene akte"?!

"Vi se možda vežete za članak Izbornog zakona da se članu SIP-a kojem je istekao mandat on produljava ako su krenuli neki izbori. Ovdje se ne radi o izbornom ciklusu nego o isteku mandata", kazala je Krišto.

Napomenula je da su počeli s radom prije petnaestak dana, kada su popunili Komisiju te su dosad imali tri sjednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )