FOTO: CIK

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je na današnjoj sjednici političke stranke "Naša stranka" i "Narod i pravda" (NIP) sa po 3.000 KM zbog preuranjene kampanje.

Osim toga "Našoj stranci" naloženo je da sa društvene mreže "Fejsbuk" ukloni spornu objavu za koju je CIK izrekao novčanu kaznu.
 
Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić u toku sjednica rekla je da je dokazano da se radilo o promociji programa stranaka sa ciljem upoznavanja javnosti i birača o programu, uz promociju loga na različitim društvenim mrežama.
 
Prema njenim riječima, na sceni je masovna zloupotreba društvenih mreža i onlajn medija za preuranjenu izbornu kampanju i promovisanje programa političkih stranaka.
 
"Izmjene Izbornog zakona koje su nametnute u martu su u tom smislu jasne i CIK pokušava da spriječi da se neki promovišu prije zvaničnog početka kampanje", istakla je ona.
 
Govoreći o prijavi protiv stranke "Snaga naroda" za preuranjenu kampanju objavljivanjem video-snimka u kojem se pojavljuje lider ove partije Ramo Isak, ali i ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i bivši načelnik Glavnog štaba takozvane Armije BiH Sefer Halilović, Hadžiabdićeva je rekla da je postupak protiv ove stranke pokrenut, ali da se neće izdvajati iz drugih predmeta.

"Svi predmeti koje vodimo imaju za nas isti značaj", navela je ona.
 
CIK je donio zaključak i da se obustavi prethodna prijava za preuranjenu kampanju protiv ove političke stranke, zbog toga "što se nije moglo utvrditi da postoji objava na društvenim mrežama koja je bila predmet prijave".
 
Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o izvršenim provjerama za prijavu za ovjeru koalicija, nakon otklanjanja nedostataka i nepravilnosti za učešće na lokalnim izborima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )