FOTO: Glas Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas, povodom žalbe SDP-a, Odluku o prvoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u BiH 2022. godine, odnosno izmjenila je prvu odluku o dodjeli kompenzacionih mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Prema ovoj odluci, kompenzacioni mandat kandidata SNSD-a Mare Granule (Srpkinja) dodjeljuje se kandidatu iste stranke Ani Ljubojević (Hrvatica), kompenzacioni mandat kandidata PDP-a Marine Blagojević (Srpkinja) dodjeljuje se kandidatu iste stranke Diani Čekić (Hrvatica), kompenzacioni mandat Borana Bosančića (Srbin) iz DEMOS-a dodjeljuje se kandidatu iste stranke Suzani Gašić (Hrvatica), dok se kompenzacioni mandat kandidata Pokreta za državu Amine Kavazović (Bošnjakinja) dodjeljuje Andrei Gajić (Hrvatica).
 
Uvažavajući žalbu SDP-a treći kompenzacioni mandat za Parlament FBiH se dodjeljuje Senadu Bošnjaku iz iste stranke, umjesto Esmi Hasanbašić.
 
Član CIK-a Ahmet Šantić objasnio je da je ova odluka donesena kako bi se ispoštovao princip da sva tri konstitutivna naroda imaju po četiri kompenzaciona mandata u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.
 
- Nedostajuće pripadnike iz reda hrvatskog naroda smo upravo zamijenili onako kako to nalažu odredbe Izbornog zakona. Nije završen ovaj posao za Federalni parlament - kazao je Šantić.

CIK je donio i novu Naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani “Zetra” sa više biračkih mjesta u osnovnim izbornim jedinicama Goražde, Mostar i Banjaluka za više nivoa vlasti.
 
Prema ovoj naredbi ponovo će se prebrojavati glasovi sa jednog biračkog mjesta u Banjaluci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, sa 11 biračkih mjesta u Goraždu za nivoe Parlamenta FBiH i Bosansko-podrinjskog kantona, te sa jednog biračkog mjesta u Mostaru za nivo skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.
 
Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojen i Izvještaj o devetomjesečnom izvršenju budžeta CIK-a u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )