FOTO: Nezavisne

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je danas sa 5.000 KM kandidata SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i SNSD sa 7.000 KM zbog dijela njegovog govora na izbornoj tribini ove stranke 22. septembra u Bileći.

CIK je izrekao kaznu zbog dijela Dodikovog govora na izbornoj tribini ove stranke 22. septembra u Bileći, a SNSD je kažnjen kao politički subjekt čiji je Dodik kandidat na predstojećim izborima.

Prigovor protiv Dodika za kršenje Izbornog zakona podnio je Savez za pobjedu, ali je odbijen kao nepravovremen, nakon čega je CIK pokrenuo postupak po službenoj dužnosti i utvrdio da je korišten jezik neprimjeren za kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U obrazloženju odluke o kažnjavanju CIK je naveo da je Dodik u govoru na tribini u Bileći koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK je sa po 5.000 KM kaznio SDA i kandidata ove stranke za Skupštinu Tuzlanskog kantona Begu Gutića zbog korištenja jezika uvredljivog za pripadnike drugog pola.

Gutić je, kako je obrazloženo, odgovoran što je 13. septembra na predizbornom skupu u Banovićima koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodio predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu pola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih polova.

Na današnjoj sjednici kao neblagovremen i neosnovan odbijen je prigovor Uroša Vojinovića protiv SDS-a, te Alme Handanagić protiv Halila Bajramovića, kandidata političkog subjekta Narod i pravda za kršenje Izbornog zakona.

CIK je danas akreditovao više međunarodnih posmatrača opštih izbora 7. oktobra među kojima i 17 posmatrača Ambasade Velike Britanije, te dva Republičke izborne komisije Srbije.

Akreditovano je dodatnih skoro 3.000 posmatrača nevladinih organizacija Forum građana Tuzla, Perpetuum mobile, te Demokratija - organizovanje – napredak /DON/.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )