FOTO: pixabay / ilustracija

Cijene u marketima širom Srpske divljaju, nekad su građani za veknu hljeba izdvajali 1.20, a danas i do 2.90 KM. Kupci svoje nezadovoljstvo ne kriju kažu da sa današnjim cijenama jedva sastavljaju kraj s krajem.

Građani ističu da su primijetili kako u zadnje vrijeme podižu cijene, što nisu očekivali jer je onaj talas poskupljenja već prošao.
 
– Na primjer eto čaj gledala sam 1.15 jedan dan, sutradan 2.20 – ističu građani.
 
Zaustaviće, kažu iz Vlade. Doradiće postojeće uredbe u oblasti životnih namirnica, nafte i naftnih derivata, a posebno u oblasti pekarskih proizvoda. Nova uredba uskoro će stupiti na snagu, a njom će biti proširen asortiman proizvoda koji podliježu zakonu o marži, prenosi ATV.
 
– Ono što je naš prevashodni cilj je da obezbijedimo osnovni hljeb ili kako ga god nazvali narodni, domaći hljeb, što jeftiniji za građane Republike Srpske i da ispoštujemo ovu uredbu što se tiče marže na osnovne životne namirnice – kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Republička tržišna inspekcija radi punom parom kako bi zaustavili divljanje cijena. Za nešto više od mjesec i po dana tekuće godine izvršeno je  500 kontrola u marketima. Izrečeno je dosta prekršajnih mjera, a ukupna vrijednost kazni je oko 150.000 KM.
 
Kazne idu i do 10.000 KM za pravna lica. Republička tržišna inspekcija će i u narednim danima pojačati kontrolu i pratiti stanje na terenu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )