FOTO: InfoBijeljina

Uticaj inflacije u svijetu odrazio se na brojne segmente, pa tako je evidentan i na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Iz predmetne analize je, tvrde, evidentno da su prosječne cijene porasle za 15%, dok je porast cijena građevinskog materijala u kombinaciji sa inflacijom uzrokovao porast pojedinih nekretnina čak i do 30% u odnosu na početak 2021. godine.
 
Šta sve utiče na tržište nekretnina?

“Imajući u vidu da je u SAD-u već počela recesija i zabilježen blagi pad cijena nekretnina, moguće je očekivati da će se isto desiti i u BiH, ali vjerovatno tek za više od godinu dana, s obzirom da su prijašnje recesije “kasnile” za našom zemljom po godinu ili dvije, kao što je to bio slučaj sa početkom recesije u SAD-u 2007. godine, čiji su se efekti odrazili na BiH u značajnijoj mjeri tek nekoliko godina kasnije”, navode agenti za nekretnine.
 
Takođe, cijene će zavisiti i od visine kamatnih stopa kod komercijalnih banaka i koliko će Agencija za bankarstvo moći uticati na rast istih, odnosno na regulaciju bankarskog sektora za stambene kredite.
 
Svakako, dodaju, globalne prilike, pogotovo Evrope i SAD-a utiču na naše tržište nekretnina.
 
“Interesantno je pratiti kako će se razvijati platni promet i trend kupovine nekretnina preko kripto valuta, što je već omogućeno u u pojedinim zapadnim zemljama, dok u BiH još uvijek nema naznaka da bi takav sistem plaćanja mogao biti razvijen u narednim godinama”, istaknuli su iz agencije za nekretnine.
 
Iako su cijene skočile za 30 posto, potražnja za stanovima je velika. Pa tako, govore nam iz agencija, broj prodatih stanova u odnosu na prošlu godinu povećan je za 10% do 20% u prva tri kvartala.
 
“Na osnovu baze kupaca sa kojom raspolažemo, najviše prodatih stanova pripada segmentu mladih, zatim parovima sa djecom koji eventualno sele iz manjeg u veći stan, a tu su i starije osobe koje prelaze iz većih u manje stanove. Kupci iz dijaspore su većinom zainteresovani za stanove u novogradnji i nekretnine koje su rentabilne po pitanju omjera ulaganja i isplativnosti”, navode agenti.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )