FOTO: Nezavisne

BANJALUKA - Gorivo u Republici Srpskoj pojeftinilo je četvrti put u posljednje vrijeme i sada je rezervoar ovog eneregenta jeftiniji za 10 KM u odnosu na početak marta.

U odnosu na cijene koje su bile na benzinskim pumpama početkom ovog mjeseca, litar goriva je jeftiniji i za više od 20 feninga.

Ekipa "Nezavisnih" početkom marta obišla je četiri benzinske pumpe u Banjaluci i ustanovila smo da su cijene goriva na njima manje-više ujednačene, tako da je dizel koštao od 2,17 do 2,25 KM, a benzini od 2,17 do 2,29 maraka po litru.

Kako uvjeravaju distributeri naftnih derivata, poremećaja, odnosno nestašice ovog energenta u narednom periodu ne bi trebalo biti.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci za "Nezavisne" su potvrdili da je benzin pojeftinio, a cijena po litru trenutno iznosi 2,11 KM.

"Cijena dizela trenutno je 2,03 KM po litru, što je pojeftinjenje za pet feninga u odnosu na cijenu koja je bila ranije", kazali su na ovoj pumpi.

I na benzinskoj pumpi iz Bijeljine rekli su nam da je došlo do pojeftinjenja goriva te da je trenutno cijena benzina 1,96 KM po litru, a dizela 1,99 KM.

"Litar dizela bio je 2,13 KM, pa je pojeftinio na 2,06 KM, a sad je trenutno 1,99 KM, tako da je došlo do većeg pojeftinjenja u posljednje vrijeme. Cijena litra benzina bila je 2,09 KM, pa je spušteno na 2,04 KM, a sada je 1,96 KM", objasnili su nam sa ove benzinske pumpe.

Na "Super Petrol" pumpi u Banjaluci istakli su da su cijene dizela i benzina po litru trenutno 1,99 KM.

"Došlo je do pojeftinjenja goriva u posljednje vrijeme, a cijene dizela i benzina prije mjesec dana bile su takođe iste, i to 2,09 KM", kazali su sa ove pumpe.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, kazao je da su niže cijene nafte i naftnih derivata posljedica pada cijena na svjetskom tržištu.

"Ukoliko se situacija na svjetskom tržištu nastavi u trendu pada cijene sirove nafte, gorivo u RS će biti još jeftinije. Tržište nafte je nestabilno zbog odluke Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte i pojave virusa korona u svijetu", naglasio je Berak.

Centar za humanu politiku uputio je pitanja predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i predsjednicima entitetskih vlada u vezi sa cijenom nafte i naftnih derivata.

"Zbog čega su cijene tečnih goriva na pumpama u BiH snižene samo pet odsto, a u protekla tri mjeseca cijene sirove nafte na svjetskom tržištu niže su za 60 odsto? Kada ćete postati potpuno nezavisni i odgovorni građanima prilikom određivanja visine i učešća u ukupnoj cijeni akciza i drugih nameta na naftne derivate, cigarete i druge proizvode, s obzirom na to da ste do sada poslušnički određivali i povećavali ove namete po diktatu MMF-a i EU", naveli su iz ovog centra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )