FOTO: null

Iako je cijena goriva u Bijeljini, ali i u cijeloj BiH najniža u regionu, to nije uticalo na snižavanje cijena ostalih proizvoda. Od Nove godine, skuplja je voda, cigarete, te cijene voća i povrća, dok su cijene ostalih usluga ostale na istom nivou.

Mlinska industrija je prije mjesec dana čak podigla i cijene brašna, te je pojeftinjenje goriva uticalo da cijena hljeba bude nepromijenjena. Iako je gorivo jedna od najznačajnijih stavki u cijeni mnogih proizvoda i usluga, paralelno sa njegovim pojeftinjenjem, poskupio je cijeli niz proizvoda, uključujući i osnovne životne namirnice.

Gorivo je od početka godine pojeftinilo i do 50 feninga po litru, a sniženje cijena drugim proizvodima nije ni na vidiku. Pravdajući usklađivanjem cijena sa svjetskim tržištem, mlinari su poskupjeli brašno, te je, tvrde pekari, pojeftinjenje energenta samo spriječilo dodatni porast pekarskih proizvoda.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina kaže: „Ne bi trebalo doći do nekih oscilacija, pogotovo što poskupljenja brašna nisu neka velika, ona su očekivana i vjerovatno će se zadržati ta cijena i u nekom narednom periodu, tako da će i cijena pekarskih proizvoda ostati ista u tom periodu“

A to je neosnovano, tvrde proizvođači - pored najjeftinije pšenice, imamo najskuplji hljeb“

Rade Jovičević, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberija kaže: „Kad je pšenica bila 65 KM, oni su tada podigli veknu hljeba na 1 KM i nikad je više nisu skinuli, a mi nikada više nećemo dostići tu cijenu pšenice, a oni ne mijenjaju ništa, apsolutno. Cijene ostaju iste i sada čekaju bilo kakvo poskupljenje da ga pravdaju poskupljenjem. Realna cijena hljeba bila bi 80 feninga." 

Istovremeno, na tržnicama porasle su cijene povrća i voća. Razlog: loša godina u poljoprivredi


I cijene gradskog prevoza ostale su nepromijenjene.

Pantelija Mitrović, direktor gradskog prevoza "Semberija transport" Bijeljina, rekao nam je: "Za sad ništa. Vidjećemo kako će situacija da se odvija, ako cijene goriva nastave padati, vjerovatno će se reagovati, ali zasad sve ostaje isto“

U poslednjih 2 mjeseca cijene goriva su, na pojedinim benzinskim pumpama u Bijeljini, pojeftinile i do pola marke. Pad cijena na bh. tržištu nafte usljedio je nakon pada cijene na svjetskom tržištu koja je za oko 30 posto niža u odnosu na početak godine. Naftni derivati najjeftiniji su na području Bijeljine i Zvornika, a najskuplji na području hercegovačke i sarajevsko-romanijske regije.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )