FOTO: Pixsell

Cijena goriva ponovo raste i moguće je da dostigne prošlogodišnji iznos od tri i po marke za litar. Ako bi se ukinule akcize gorivo bi bilo i do pola marke jeftinije.

Da li za tako nešto postoji politička volja znaće se u utorak kada će se na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći to pitanje.
 
Ukidanje akciza na gorivo skoro godinu dana blokirao je SNSD u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH. Uoči oktobarskih izbora, pristali su na to, uz insistiranje da se primjena te odluke ograniči na šest mjeseci.
 
Međutim ni taj, navodno usaglašen zakon, nije usvojen pa će se njime baviti novi saziv Parlamenta.
 
„Period prije izbora, kada političari strepe od toga šta će građani reći , možda je bio pokretač za neke da podrže ovaj zakon. To ćemo vidjeti na parlamentu. Vrlo je teško u BiH očekivanja po bilo kojoj osnovi izreći jer je ovo zemlja mogućnosti, sve je moguće“, izjavio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.
 
Iz opozicionog SDS-a i PDP-a tvrde da će nastaviti da insistiraju na usvajanju Zakona o ukidanju akciza na gorivo dok u SNSD-u nisu sigurni da će ostati pri odluci iz septembra prošle godine.
 
„Čim to bude na dnevnom redu, dobićete odgovor“, poručila je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.
 
„Mislim da je to ogroman dug koji ovaj režim ima prema narodu i privredi Republike Srpske i BiH. Stalno ćemo ih napominjati da je to obaveza koja mora biti sipunjena“, smatra Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.
 
„Mi ćemo to podržati i insistirati da to ne bude 6 mjeseci, nego da bude trajno ukinuto“, izjavio je Darko Babalj, poslanik SDS-a u PD PS BiH.
 
Podsjećamo da je ukidanje akciza na gorivo prijedlog SDP-a koji je u prošlom sazivu bio u opozicionim klupama. Da li je to pitanje bilo dio koalicionog dogovora sa SNSD-om i HDZ-om sa kojima su trenutno u vlasti?
 
„Ja ne učestvujem u pregovorima, pa Vam ne mogu odgovoriti na to pitanje, ali znam da ima jedan segment u tom političkom dogovru koji ne govori konkretno o akcizama, ali govori o promjeni zakona koji se tiču ove oblasti. Eto, možda je to znak dobre volje da se ukinu akcize", dodao je Magazinović.
 
On negira i odgovornost SDP-a u procesu izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
 
Tvrdi da SDP nije omogućio  SNSD-u četvrtog, od pet delegata, i time im ponovo dao mogućnost blokade.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )