FOTO: InfoBijeljina

Nekada su pojedine vrste cigareta koštale i manje od jedne marke po pakli, dok je sada cijena višestruko veća, a država po osnovu nameta na njih uzela je milijarde maraka od pušača.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje je dobio portal InfoBijeljina, prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine su prošle godine iznosili 812,2 miliona KM, a u prethodnoj, 2020. godini iznos im je bio 709,7 miliona KM.

"Prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine u 2017. godini iznosili su 815 miliona KM, u  2018. - 814,1 miliona KM, a u 2019 -  867 miliona KM", rečeno je portalu InfoBijeljina iz UIO BiH.

Iz tabele koju su nam dostavili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vidljivo je da su prihodi, što se tiče akciza, rasli od 2009. do 2012. godine, a 2013. je zabilježen pad.

U narednim godinama dolazilo je do pada ili rasta prihoda, u zavisnosti od godine do godine, ali država nikada nije dobijala manje od 709 miliona maraka na godišnjem nivou.

Ekonomisti u BiH već duže vrijeme ističu da su akcize na cigarete previsoke i da zbog toga raste crno tržište.
Oni tvrde da je najveći doprinos lakoj dostupnosti građanima ilegalnih duvanskih proizvoda dalo prebrzo i previsoko usklađivanje nivoa akciznog opterećenja na duvan i duvanske proizvode. 

Ekonomisti kažu da su građani zato legalne proizvode zamijenili jeftinijim ilegalnim cigaretama. Ističu da se smanjivanjem poreskog opterećenja na duvan i duvanske proizvode može doći do približavanja cijena na oba tržišta, legalnom i ilegalnom, čime bio dio ilegalnih trgovaca napustio prodaju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )