FOTO: null

Malo prije nego će Džordž W. Buš postati predsjednik, 200. godine CIA je objavila veliki izvještaj o svijetu u 2015. godini.

CIA-in izvještaj na 70 stranica, nakon 15 godina, u mnogo tačaka se pokazao istinitim, iako su brojna predviđanja bila potpuno netačna.

Evo što je CIA predvidjela, kao i konačne presude o njihovoj tačnosti:

"Međunarodnim poslovima će sve više upravljati velike i moćne organizacije, umjesto vlada": Jedan primjer ovog fenomena je rast Islamske države. A postoji i važna kategorija skupina koje su zamaglile granicu između privatnih aktera i države, kao što su proruski separatisti u Ukrajinji, kineski hakeri osumnjičeni za krađu informacijama o milionima američkih radnika i hakeri (koji možda i nisu) iz Sjeverne Koreje, a koji su prošle godine srušili Sony.

"Između sadašnjosti i 2015., taktike terorista će postati izuzetno sofisticirane i dizajnirane kako bi postigle masovne žrtve": Nažalost, ovo se predviđanje pokazalo istinitim vrlo brzo, 11. septembra 2001. godine. a ISIL-ovo znanje o tehnologiji (kao što je enkripcija) predstavlja novi sloj koordinacije.

"Irak i Iran će razviti projektile velikog dometa u bliskoj budućnosti. Iran bi mogao testirati takva oružja već sljedeće godine, a krstareće rakete do 2004.": SAD je u juli ove godine rukovodio nuklearnim sporazumom s Iranom, koji bi trebao nadgledati Iranovu mogućnost da u sljedećih 15 godina ne skupi sve komponente potrebne za nuklearno oružje.

Ali, Iran je isto tako testirao projektile na tekuće gorivo koje mogu nositi nuklearne bojne glave - prošlog mjeseca, tvrdi Rojters, te drugu raketu na daljinsko upravljanje, dugog dometa, u listopadu.

"Svjetska populacija će narasti za više od jedne milijarde, na 7.2 milijardi": Trenutno na svijetu živi skoro 7.4 milijardi ljudi.

"Energetski resursi će biti dovoljni da zadovolje potražnju": Proizvodnja nafte SAD-a je porasla posljednjih nekoliko godina, te iako je cijena američkog prirodnog plina trenutno niska, proizvodnja je nastavila rasti.

"Kinesko gospodarstvo će toliko narasti da će prestići Europu, iako će i dalje biti drugo po veličini, iza SAD-a": Prema nekim mjerenjima, kinesko gospodarstvo je sad veće od američkog. Ali, prema drugima, evropsko gospodarstvo je veće i od kineskog i američkog.

"Evropa neće u potpunosti postići snove o jednakosti sa SAD-om, kao oblikovatelj globalnog gospodarstvenog sistema": CIA-in izvještaj je bio prilično strog prema evropskom gospodarstvu, premda je ono bilo prilično usporeno ove godine.

"AIDS, glad i daljnja ekonomska i politička previranja znače da će populacija u mnogim (afričkim) državama ustvari pasti": Afrička populacija je porasla sa 800 miliona 2000. godine, do 1.1 milijardi 2014. UN-ov izvještaj pak predviđa da će se "više od polovine rasta globalne populacije između današnjice i 2050. godine dogoditi upravo u Africi", piše Business Insider.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )