FOTO: null

Republika Srpska proslaviće u ponedjeljak četvrt vijeka postojanja, uz želje da vječno živi i poruku da 9. januar, kao Dan Republike, niko ne može da joj oduzme.

Dan Republike, odnosno 25. rođendan RS, biće obilježen u svim gradovima Srpske, a najsvečanije će tradicionalno biti u Banjaluci, gdje će biti centralna proslava.

Protokolom je predviđeno polaganje vijenaca na spomenike palim borcima Vojske RS i borcima NOR-a, Spomen-kosturnicu, spomenik banjalučkim bebama i na spomen-obilježje bivšem predsjedniku RS Milanu Jeliću. Planirana je i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i sjednica Senata RS.

Uz obrazovno-zabavni program u Banjaluci će biti održan koncert dječijeg hora "Vrapčići", parada "25 godina Republike Srpske", koja će se kretati od zgrade Vlade do Trga Krajine i svečana akademija u sportskoj dvorani "Borik", na koju će doći brojne zvanice, među kojima i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i delegacija srpske Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač naglasio je da će u svečanom defileu biti više od 1.000 učesnika - policija, sportisti, kulturno-umjetnička društva i drugi.

- MUP će učestvovati sa oko 200 pripadnika Specijalne jedinice policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Jedinice za podršku, redovne i saobraćajne policije - naveo je Lukač.

Nikolić je rekao da nema namjeru da odustane od dolaska u Banjaluku 9. januara.

- Srbija i RS imaju specijalne veze. Ne priznajem nikakvu vrstu ucena - rekao je Nikolić reagujući na poziv člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da razmisli o dolasku na obilježavanje Dana Republike.

Dan Republike će ove godine prvi put biti obilježen po novom zakonu. Zakon o Danu RS usvojila je Narodna skupština RS, a njime je definisano da je 9. januar sekularni praznik, a po odluci Vlade taj dan je republički praznik i neradni dan. Zakon je usvojen nakon što je sproveden referendum, na kojem se više od 99 odsto građana koji su izašli na glasačka mjesta izjasnilo da želi da 9. januar i dalje bude Dan Republike. Ustavni sud BiH prethodno je na osnovu Izetbegovićeve apelacije odlučio da je neustavan dio Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se 9. januara obilježava Dan Republike.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Dan Republike i naglasio da se i ovogodišnjim praznovanjem potvrđuje volja i odlučnost institucija, nevladinih organizacija i građana RS da se 9. januar, kao trajna istorijska i politička činjenica, obilježava na dostojanstven način.

- Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali građani u RS imaju garantovana i zaštićena ljudska prava i slobode, u skladu sa međunarodnim standardima i uživaju punu nacionalnu ravnopravnost i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa - istakao je Čubrilović.

Premijerka RS Željka Cvijanović očekuje od svih koji su na bilo kojoj poziciji u institucijama Srpske ili zajedničkih institucija BiH da daju doprinos proslavi Dana Republike.

- RS će uprkos osporavanjima i opstrukcijama koje dolaze iz političkog Sarajeva ponosno i dostojanstveno proslaviti 9. januar - istakla je Cvijanovićeva.

Prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik je kazao da je 9. januar veliki praznik i da želi da Srpska vječno traje i da u njoj bude postignuto puno jedinstvo. Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić je istakla da je RS nastala u institucijama, a da su je odbranili narod i vojska, jer su svi osjećali da se 1941. ne smije ponoviti.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio je da niko u BiH ne može da ugrozi 9. januar - Dan Republike i dodao da će delegacija te stranke biti na svečanoj akademiji. Akademiji će prisustvovati i predsjednik NDP-a Dragan Čavić, koji je ocijenio da je ujdurma u vezi sa 9. januarom bila nepotrebna.

Obezbjeđenje

Dragan Lukač je kazao da će proslavu 9. januara, Dana Republike, obezbjeđivati više od 1.000 pripadnika MUP-a.

- Za sada nemamo nikakvih posebnih informacija koje bi mogle da ugroze održavanje bilo kojeg skupa povodom Dana RS. Policija će biti spremna da reaguje na bilo kakvo ugrožavanje građana na skupovima - poručio je Lukač.

Protokol

- Polaganje vijenaca

- Dodjela odlikovanja

- Koncert dječijeg hora "Vrapčići"

- Parada "25 godina Republike Srpske"

- Svečana akademija

- Koncert grupe "Legende"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )