FOTO: Glas Srpske

Republika Srpska bi iduće sezone mogla da ima četiri košarkaša u najjačoj ligi svijeta jer su Dalibor Ilić, Boriša Simanić, Nikola Popović i Njegoš Sikiraš poslali prijave za NBA draft.

Dok je za prvu trojicu to zvanično, za Sikiraša još nije, već je u pitanju nezvanična informacija koja bi u skorije vrijeme trebalo da bude potvrđena. Izbor će biti održan 20. juna u njujorškom “Barkliz centru”, domu Bruklin Netsa, mada je put do najkvalitetnijeg svjetskog takmičenja dosta dugačak i mnogo toga mora da se poklopi. Pokazni treninzi biće održani u Čikagu od 15. do 19. maja i 69 igrača biće pozvano da učestvuje na ovom događaju, koji će poslužiti skautima NBA ekipa da se pobliže upoznaju sa kvalitetima prijavljenih igrača. Poslije toga košarkaši imaju imaju mogućnost da povuku prijavu ili se u suprotnom mogu nadati da će biti među 60 srećnika koje će neki NBA klub izabrati i ponuditi im ugovor.

Pomenuta četiri igrača rođena su u RS i zanimljivo je da svi igraju na poziciji krilnog centra, a samo Ilić nastupa u klubu iz Srpske, Igokei, mada će ostatak sezone provesti kao pozajmljen igrač u Megi. Rođen je 4. marta 2000. godine u Višegradu i nekoliko godina član je Igokee, gdje je upisao i prve seniorske minute. Bio je kapiten juniorske reprezentacije Srbije koja je prošle godine osvojila Evropsko prvenstvo u Letoniji, a bio je i najkorisniji igrač Prve lige Republike Srpske, te dva puta osvojio treće mjesto u juniorskoj ABA ligi sa timom iz Aleksandrovca. Igra na poziciji krilnog centra ili krila, a ove sezone imao je priliku da igra protiv Simanića, koji je član Crvene zvezde, dok ih očekuju okršaji u nastavku sezone. Boriša je iz Bratunca, iako je rođen u Ljuboviji 20. marta 1998. godine. Dio života proveo je u Bijeljini, gdje je trenirao u Budućnosti, odakle je 2013. otišao u Crvenu zvezdu, da bi iduće godine osvojio juniorsku Evroligu, a 2015. je stigao do finala i bio MVP završnog turnira. Sa U16 selekcijom Srbije ima srebro sa EP 2013. godine i igra na poziciji krilnog centra.

Još jedan momak koji je prošao kroz mlade selekcije Zvezde je Nikola Popović, koji je jedno vrijeme u crveno-bijelom timu igrao zajedno sa Simanićem. Rođen u Banjaluci 19. jula 1997. godine, karijeru je započeo u Basketu 2000, da bi potom sasvim slučajno otišao na probu u Zvezdu, gdje je pokazao potencijal, pa je prekomandovan u FMP 2012. godine, da bi 2015. igrao finale juniorske Evrolige. Iste godine dobio je poziv srednje škole Sagemont i preselio se na Floridu, a od 2016. član je Boston koledža. Ova sezona u NCAA ligi bila mu je najbolja u karijeri i završio ju je sa prosjekom od 14,5 poena, 7,2 skoka i 1,1 asistencijom na 28 utakmica. Visok je 211 centimetara i takođe igra na poziciji krilnog centra. Bio je član U17 reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju 2014. godine i stigao do bronzane medalje pobijedivši Španiju u borbi za treće mjesto.

Sikiraš je rođen 11. aprila 1999. godine na Palama i član je španske Fuenlabrade, kluba iz predgrađa Madrida. Na nagovor sestre počeo se baviti košarkom u lokalnoj ekipi Tri poena kada je imao 12 godina, da bi potom prešao u bijeljinsku Budućnost, iz koje je 2013. otišao u Stela Azuru. Na treninzima Albe iz Berlina proveo je mjesec, ali pošto nije došlo do dogovora italijanske i njemačke ekipe, odlučio je da pređu u Španiju, gdje je potpisao ugovor na tri plus dvije godine. Za razliku od ostale trojice, odlučio je da igra za reprezentaciju BiH, pa je sa kadetskom selekcijom stigao do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji.

- Put do ugovora sa ekipom iz NBA lige dosta je dug, ali sama činjenica da se Simanić prijavio mnogo nas raduje, dok još ne znam da li je i hoće li to uraditi Sikiraš. Ponosni smo na rad našeg kluba i cilj Budućnosti je da iz nje igrač ode direktno na NBA draft. Kada to doživim, idem u penziju - izjavio je trener i osnivač Budućnosti Dario Čojić, čiji je tim poznat po odličnom radu sa mladim igračima.

Igrači iz regiona

Pored pomenute četvorice, pet igrača iz Mege poslala su prijave za draft, a to su srpski košarkaši Nikola Mišković i Andrija Marjanović, Francuz Adam Mokoka, Crnogorac Ognjen Čarapić i Filip Stanić, koji ima njemačko državljanstvo. Sreću na draftu oprobaće i krilni igrač FMP-a Zoran Paunović, kao i MVP ligaškog dijela ABA lige, centar Budućnosti Goga Bitadze, te Toni Nakić iz Šibenika, Darko Bajo iz Cedevite i Mate Kalajžić iz Splita.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )