FOTO: null

Domovima zdravlja u Doboju, Maglaju, Domaljevcu i Šamcu koji su pogođeni poplavama danas su predata kombi-vozila za prevoz pacijenata na dijalizu koja je obezbijedila Vlada Slovačke.

Obraćajući se predstavnicima ovih opština prilikom primopredaje vozila ispred zgrade UN u Sarajevu, ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica zahvalio je misiji Razvojnog programa UN /UNDP/ koja je predložila učešće u "dobrom i konkretnom projektu koji pomaže ljudima". 

"Naša obaveza da učestvujemo u ovom projektu preuzeta je od slovačkog ministra inostranih poslova Miroslava Lajčaka u novembru prošle godine. Slovačka je preuzela obavezu da donira sredstva BiH na Donatorskoj konferenciji u julu prošle godine", rekao je Pšenica i izrazio nadu da će ova vozila pružiti vrijednu uslugu ljudima kojima je potrebna pomoć. 

Direktori domova zdravlja istakli su da ova donacija ima izuzetan značaj za pacijente koji će imati kvalitetniji, udobniji i brži prevoz do sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite gdje će imati program dijalize. 

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Doboj Aleksandar Kovačević zahvalio je slovačkoj Ambasadi i UNDP-u uz ocijenu da će vozila služiti u svrhu poboljšanja usluge u Doboju. "Oko 30 pacijenata svaki dan prevozimo u Dijalizni centar, a mjesečno pređemo više od 10.000 kilometara", rekao je Kovačević. 

Direktor Doma zdravlja Domaljevac-Šamac Mario Pranjić naveo je da će, zahvaljujući ovoj donaciji, biti olakšane patnje pacijenata i da će im put od prebivališta do dijaliznog centra biti lakši. 

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković zahvalio je UNDP-u za obnovu škola, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad. "UNDP ima veliki značaj jer vraća nadu ljudima nakon poplave i pokazuju da možemo imati ljepše gradove", rekao je Marinković. 

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani navela da je da će kombi-vozila vrijedna oko 92.000 dolara omogućiti svakodnevni transport za više od 120 pacijenata. 

Ona je istakla je da je pružanje zdravstvenih usluga za 17 domova zdravlja bilo jedno od prioriteta nakon poplava. 

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez zahvalio je UNDP-u na podršci u rekonstrukciji objekata zdravstvenog sektora i istakao važnost ovih kombija za pomoć dijaliznih pacijenata. 

"Zdravstveni sektor je jako dobro odgovorio na cjelokupnu situaciju nastalu tokom poplava. Nije bilo infekcija ni epidemioloških, ni higijenskih za vrijeme poplava, a ova donacije je prepoznavanje dobre saradnje sa UN agencijama", rekao je Čerkez.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )