FOTO: pixabay

Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osjećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo spisak najčešćih okidača.
 
Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to prenijeti i na svoje kuvanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu.
 
Pikantne začine zamijenite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, majčina dušica, bosiljak i đumbir.
 
Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.
 
Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, narandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj žarenja u prsima.
 
Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može povećati nivo kisele želučane sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak, piše Index.
 
Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno smanjiti kafu i odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda s prirodnim okusom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )