FOTO: null

Veterinarska Stanica AD Bijeljina počela je izadavati certifikate o zdravlju životinja za nekomercijalno kretanje pasa i mačaka u zemlje EU.

Certifikat o zdravlju životinja za nekomercijalno kretanje u zemlje EU je dokumet, koji se smatra kao dokaz o porijeklu psa, njime se garantuje da je to isti pas, zbog čipa, koji se psu aplikuje pod kožu, a koji se upisuje na Certifikatu, koji se potom očitava na granici i kod veterinara u EU. 

"Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca jeste svako premještanje kućnih ljubimaca koji nisu namjenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima, a koje podrazumijeva premještanje kućnih ljubimaca, odnosno njihovo unošenje ili ponovno iznošenje, tranzit, iznošenje ili ponovno unošenje na područje BiH, u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica koje je ovlašćeno od strane vlasnika" objašnjava za portal InfoBijeljina Sandro Mađarac, dr vet med iz Veterinarske Stanice AD Bijeljina.

Mađarac takođe dodaje da je cilj izdavanja Certifikata da se smanji broj ilegalno unešenih pasa u EU. A takođe da je pas, u zavisnosti od starosti, vakcinisan protiv bjesnila, što se potkrepljuje stikerom u pasošu.

Neophodno uz Certifikat je imati pasoš za ljubimca, kao i mikročip, kojim se potvrđuje identitet psa.


Kako funkcioniše mikročip za kućne ljubimce?

Tehnologija na kojoj je zasnovan mikročip za kućne ljubimce postoji više decenija.

Čipovanje je preporučljiva praksa za vlasnike pasa da bi ukoliko se ljubimac izgubi ili ga neko ukrade lakše locirao, a i identifikovao ukoliko ga neko pronađe. Stručnjaci preporučuju da bi iz istih razloga čipovanje bilo korisno i za mačke. Čip u sebi nosi broj koji se nalazi u centralizovanoj bazi podataka i vezan je za ime vlasnika i njegove kontakt podatke. 

Mikročip za kućne ljubimce koristi tehnologiju identifikacije radio frekvencijom (radio-frequency identification - RFID). RFID, kao što i ime kaže koristi radio talase kao medijum za prenošenje podataka. RFID jedinica čuva podatke i, koristeći elektromagnetne talase kao izvor energije, emituje podatke na uređaj koji ih čita.

  • „Kad bi svaki pas u Evropi imao odgovornog i dobro informisanog vlasnika koji dobro brine za svog psa i poštuje ga, problem prevelike populacije pasa u Evropi bio bi riješen i patnja stotina hiljada napuštenih pasa bila bi zaustavljena u dogledno vrijeme. Samo dosledno primjenjena i široko rasprostranjena evropska kultura odgovornog vlasništva i odgovarajuća sveobuhvatna evropska strategija doprinijeće okončavanju stradanja pasa", rekao je Helmut Dungler, predsjednik organizacije Četiri šape (Vier Pfoten).

Za kraj upućujemo apel na sve građane da dobro razmisle prije nego što nabave psa ili mačku, kao i da to ne čine ukoliko nisu spremni da budu odgovorni vlasnici.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )