FOTO: null

Analitičari potvrđuju detalje iz poverljivih austrijskih dokumenata o bivšem reisu-ul-ulemi iz Bosne i Hercegovine

Mustafa Cerić, nekadašnji reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, prvi je povezao tadašnju RBiH sa Saudijskom Arabijom, Al kaidom i Osamom bin Ladenom, uz saglasnost Alije Izetbegovića, koji je, s druge strane, jačao veze sa Iranom - tvrdi za "Novosti" stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

- Preko svojih donatora iz Saudijske Arabije, Cerić je, uz pomoć Izetbegovića, i doveo prve mudžahedine da ratuju na tlu BiH, a kasnije ih najjače i branio kad su ovde osnovali vehabijske zajednice - ističe Galijašević.

Reči stručnjaka samo se nadovezuju na istinu koju sadrže poverljiva dokumenta austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka, koje je objavio RT RS. Prema ovim dokumetima, idejni tvorac terorističke mreže u Bosni i Hercegovini bio je Mustafa Cerić, tada imam Zagrebačke džamije, a kasnije reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH. U dokumentima se nalaze i dokazi o tome kakve su uloge imali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Cerić i mnogobrojne vođe islamističkih organizacija. Navedeno je, naime, da je još u novembru 1992. godine pokrenut projekat žigosanja Srba kao genocidnog naroda, o čemu je Cerić obavestio Aliju Izetbegovića, koji je od saudijskog kralja Fahda dobio 400 miliona američkih dolara, preneo je RT RS, koji je objavio i listu telefonskih razgovora između pripadnika odreda "El mudžahedin" s vodećim svetskim teroristima, na čelu sa Osamom bin Ladenom.

Cerić je, prema ovim dokumentima, u novembru 1992. organizovao međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH, sa sekretarijatom u Beču. Okupio je tada oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja, na čelu sa uglednim ličnostima iz islamskog sveta, kasnije vođama ekstremnih islamističkih organizacija.

U izveštaju dostavljenom tadašnjem predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću, čiji faksimil je objavljen na portalu RT RS, stoji da je cilj te konferencije bio da se muslimanski svet upozna s ratnim stradanjima, posebno muslimana, kao i ulaganje napora da se hitno pomogne "pravedna borba u BiH". A s tim u vezi je konferencija donela i 13 odluka. Na konferenciji su izabrani Izvršni odbor i Sekretarijat, a prvi predsednik tog odbora bio je upravo Cerić.

PODRŠKA IZ SAUDIJSKE ARABIJE

IZVRŠNI odbor novoosnovane islamističke organizacije, na čelu sa Cerićem, Salihom Šabićem, ličnim izaslanikom muslimanskog lidera u BiH Alije Izetbegovića, i poznatim islamskim naučnikom šeikom Muhamedod al Gazalijem, dogovorio se da cilj ove organizacije bude "širenje istine o genocidu nad bosanskim muslimanima". Saudijski kralj Fahd podržao je Cerićev projekat sa 400 miliona američkih dolara, a sa po 20 miliona su ga podržali Katar i Emirati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )