FOTO: null

Na lokalnim izborima 2012 godine smo imali 102 907 registrovana birača i izlaznost od 57,2% , za ove izbore imamo 107 397 registrovanih birača što je za 4490 birača više ili za oko 4,36%. Nismo sigurni da znamo je li ovo regularno ali šta je tu je, i možd

Prema podacima istraživanja “CENTRA ZA REALNU POLITIKU” u periodu 09.08.2016 do 19.08.2016 god. a na uzorku od 828 ispitanika, izlaznost na narednim lokalnim izborima bi bila 53,7 posto. 

Što se tiče izlaznosti čija je osnova starosna struktura, ona bi izgledala ovako:

Najmanji odziv na predstojećim izborima biće izlazak mlađih kategorija odnosno onih od 18 do 25 godina i to u procentu od 14 %, nešto više će izaći oni od 25 god. do 35 god. u procentu od 23 %, oni u dobi od 35 do 45 god. Izlaze u procentu 32%, od 45 god. do 60 god. izlaze u procentu od 41% a stariji od 60 god u procentu od 43%. Što se polne izlaznosti tiče,  tu su procenti skoro identični, što znači da bi u ovom momentu isti broj u procentualnom smislu bio i muškog i ženskog pola koji bi izašli na birališta.

"Naša pretpostavka je da će ovaj procenat rasti kako počne kampanja a od političke retorike će na kraju zavisiti i ukupna izlaznost. Takođe smatramo da će veliki uticaj na glasače imati i predstojeći referendum i naša očekivanja su da će izlaznost biti znatno povećana nakon referenduma. Najveću korist od referenduma će imati stranke sa jačom nacionalnom retorikom", navodi se u saoštenju.

Centar za realnu politiku će, kao što je i obećao, svaki pokušaj političke prevare svojih građana osujetiti, jer naš zadatak je bio i ostaće demistifikacija onih političkih elita koje rade samo u sopstvenom interesu a ne u interesu svih njenih građana. 

"Nadamo se da će naš apel da se ovi izbori odigraju fer naići na podršku svih koji uskoro počinju i medijsku kampanju, a ako se ovih 30 dana pretvori u nešto drugo, Centar za realnu politiku će izaći pred Vas i otvoreno sa argumentima razotkriti svaki vid manipulacije i prevare naših građana", zaključuje Đokić.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )