FOTO: null

Centar Bijeljine ovih dana pretvoren je u veliko gradilište. Nakon što su izvršene izmjene Regulacionog plana zone „Centar“ otvorena je mogućnost i investitorima za otpočinjanje izgradnje novih objekata na atraktivnim lokacijama.

Branko Despotović, investitor novog objekta, sa ukupno 38 stanova, kaže da gradi dvije nove lamele, nakon što je u Atinskoj ullici izgradio poslovno-stambeni objekat sa 16 stanova.

„U pitanju su stanovi kvadrature od 55 do 120. Zainteresovanih kupaca ima i već je rezervisano 30 odsto stanova koji će biti izgrađeni i useljivi do kraja 2016. godine. Cijena metra kvadratnog kretaće se oko 2.000 KM“, kaže Despotović.

Despotović kaže da cijena podrazumijeva građevinski materijal i stolariju bolje klase od uobičajenih materijala i opreme koja se ugrađuje u stanove. Tu su i kvalitetniji parketi i keramičke pločice, te bolja stolarija.

Što se tiče građevinske rente, Despotović kaže da će za novu lamelu uplatiti u gradski budžet 860.000 KM na ime građevinske rente.

„To je značajno opterećenje na kvadraturu stana. Jedino što nam je omogućeno da ovaj iznos platimo u jednakim mjesečnim ratama do kraja ove kalendarske godine“, kaže Despotović. On kaže da će novi stambeno – poslovni objekat imati dovoljno parking – mjesta i garaža za automobile novih stanara.

S druge strane, Maksim Ristić, vlasnik građevinskog preduzeća „ Rimax invest“ DOO, koje gradi novi stambeno – poslovni objekat u Karađorđevoj ulici, takođe u centralnoj gradskoj zoni, kaže da gradi ukupno 20 stanova i pet poslovnih prostora, te da je sve svoje stanove do sada prodavao po cijeni od 1.400 do 1.700 KM po metru kvadratnom.

„Bilo bi veliko rasterećenje i za prodavce stanova i za kupce kada bi se građevinska renta vezivala za neto prodajnu cijenu stana i kada bi se renta na podrumske pomoćne prostorije, stubišta i hodnike naplaćivala za 50 odsto manje u odnosu na visinu rente koja se obračunava na cijene stambenih kvadrata“, kaže Ristić, ističući da imaju, praktično, duplo poresko opterećenje na pomoćne prostorije koje ne podrazumijevaju samo podrume i garaže, već i komunikacioni prostor.

Ristić ističe da renta po garažnom mjestu dostiže iznos i do 6.000 KM, te da u slučaju da ne mogu obezbijediti garažno mjesto investitori moraju platiti i do 10.000 KM po jednom neobezbijeđenom garažnom mjestu, što značajno opterećuje i cijene stanova u ekskluzivnoj zoni centra grada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )