FOTO: null

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je traganje za najboljim rješenjem budućeg sistema takmičenja u BH Telecom Premijer ligi BiH proširio na Fudbalski savez Republike Srpske i Nogometni savez Federacije BiH.

Elitno društvo bh. fudbala od sezone 2016/2017, umjesto dosadašnjih 16, brojaće 12 klubova. To iziskuje izmjene u načinu odigravanja, jer trenutni dvokružni model definitivno nije prihvatljiva opcija sa manjim brojem ekipa.

"Nema razloga da u vezi s tim pitanjem ne čujemo i mišljenje ljudi iz entitetskih saveza, ali i klubova. Poslali smo im upit i u narednih mjesec dana očekujemo njihovo izjašnjavanje, odnosno prijedloge, sugestije i ideje", kazao je Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH.

Osim sadašnjih članova BH Telecom Premijer lige, upit će otići i na adrese klubova prvoligaša RS i F BiH.

"To je vrlo značajna tema i želimo znati kako razmišljaju treneri, igrači, direktori, predsjednici klubova... Želimo da budu uključeni u temu, koja se u krajnjem slučaju direktno i najviše tiče upravo njih. Zato je njihovo zapažan bitno. Vjerovatno ćemo poslati upit i nekim ekipama iz Prve lige RS i FBiH, mislim na one koji imaju realne šanse da se plasiraju u viši rang. Želimo što više faktora uključiti u ovu priču, a sve s ciljem pronalaženja najkvalitetnijeg rješenja za dobrobit fudbala u BiH", istakao je Ljubojević.

Prema Statutu i Pravilniku, propozicije takmičenja obično se usvajaju mjesec dana prije početka nove sezone. S obzirom na to da će na kraju ove sezone ligu napustiti čak šest klubova, a samo dva će ući u nju, sve o budućem modelu trebalo bi ovoga puta da bude usvojeno mnogo ranije. Trenutno su na stolu dvije varijante. Prva je da se igraju dvokružno 22 kola, a potom da se prepolovi liga na plej-of i plej-aut.

"Takve primjere imamo u Belgiji, Poljskoj, od naredne sezone u Srbiji... Jedne sezone igralo se tako i u Hrvatskoj. Ja sam takođe tokom igračke karijere u Mađarskoj imao priliku osjetiti taj način", kaže Ljubojević.

Druga opcija je trokružni sistem. U tom slučaju nakon 22 kola za nastavak sezone bio bi obavljen žrijeb po bergerovim tablicama. Takva iskustva imaju Finska, Danska, Crna Gora... I jedan i drugi prijedlog imaju svoje prednosti i mane. Mi se trudimo sakupiti mišljenje i drugih saveza, koji su imali slične modele, a vjerovatno ćemo sve obaviti već u naredna tri-četiri mjeseca. Cilj je da poboljšamo kvalitet takmičenja, da liga bude zanimljivija, da privuče što više gledalaca i naravno sponzora", istakao je Ljubojević.

Osim ove teme, mnoštvo je primjera uspješne saradnje državnog saveza sa entitetskim. Jedan od njih je realizaciji projekta pomoći klubovima u poplavljenim područjima. Punu podršku ovom projektu, čija je vrijednost bila oko dva miliona KM, dale su i FIFA i UEFA.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )