FOTO: null

Novi ministri u Vladi Republike Srpske, najjlošije su radili u prvoj polovini 2016. godine, ali i toliko je bilo dovoljno da budu bolji od kolega iz prethodnog mandata- ocijenili su Centri civilnih inicijativa. Ne znam na osnovu čega ste to zaključili-eks

Iako je na Trgu Republike, na 33 sjednice, usvojena 1021 mjera, u CCI-u tvrde da se Vlada najviše bavila trivijalnostima. Od ukupnog broja rješenja, 25 % njih je o službenim putovanjima, 22 % o kadrovskim promjenama, a 27 % rješenja tiče se intervencija u budžetskoj politici. A tek na tom terenu, tvrde u CCI-u, Vlada nema čime da se pohvali.

“Finansijaska stabilnost je poljuljana i zavisi od kredita MMF-a dok je sama struktura kredita nepovoljna, kašnjenje za poljoprivrednike u RS”, rekao je Željko Ninković iZ CCI.

“Ne znam koji su kriterijumi koristili na osnovu čega su izašli sa ovim saopštenjem, ja se nisam odmarao ne mislim da jeste. Ne znam na osnovu čega su poredili rad Vlade RS i rad Federacije”, rekao je ministar Dragan Bogdanić.

Ništa bolje nije prošla ni Narodna skuppština Republike Srpske. U CCI-u tvrde da su rezultati njihovog rada lošiji od onog iz prethodnog saziva. Iako su u prvih šest mjeseci imali nešto više sjednica, usvojili su 28 zakona i razmotrili 92 mjere. Baš kao ni izvršna, ni zakonodavna vlast u Srpskoj program rada nije na vrijeme usvojila.

“Nehatnim odnosom prema procesu planiranja Narodne skupštine RS odnosno nepoštovanjem potrebe da programi rada za iduću godinu budu usvojeni na vrijeme, Narodna skupština negativno utiče i na svoje i na rezultate Vlade, kao i na relevantnost tih podataja i njihovoj realizaciji”, rekla je Ana Lučić iz CCI.

Dok u CCI-U tvrde da je transparentnost rada Vlade i ovaj put zakazala i da zapisnike sa sjednica mjesecima čekaju, odnosom prema javnosti ne može se pohvaliti ni Narodna skupština. U najvišem zakonodavnom tijelu biraju kome će i kako da odgovore. Nama, u pisanom odgovoru poručuju da se sa ocjenama CCI-a ni oni ne slažu.

Osim što i jedna i druga institucija vlasti u Srpskoj, svaka na svoj način krši poslovnike o radu, Vlada i Skupština imaju još toga zajedničkog. Na kritike Centara civilnih inicijativa, ni do sada se nisu mnogo obazirale.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )