FOTO: null

Mjesečna neto plata premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović iznosila je 3.375 KM, plus minuli rad, dok ministri mjesečno ,,inkasiraju,, 2.700 KM, na koji se takođe dodaje radni staž, koji uvećava dohodak - naveli su Centri civilnih inicijativa (CCI)

​Vlada Republike Srpske ima 17 članova, koji imaju status zaposlenih i primaju punu platu po ovom osnovu, a u CCI-u su naveli da nemaju informaciju o određenim drugim pogodnostima što se tiče Vlade Srpske.

Istovremeno, naveli su da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2015. iznosila 834 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u novembru 2015. viša je za 10 KM.

Potrošačka korpa za decembar 2015., koju izračunava Savez sindikata Republike Srpske, koštala je 1.857 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,89 posto.

Najviše plate u Srpskoj su imali zaposleni u finansijskim i djelatnostima osiguranja, 1.259 KM, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i iznose 521 KM i neznatno su više u odnosu na novembar.

S obzirom na to da je bez stvaranja nove vrijednosti teško održiv bilo koji sistem, iz CCI-a su naveli da je u Republici Srpskoj ugrožen sistem penzijsko-invalidskog osiguranja, jer zaposleni u realnom sektoru sa sadašnjim platama te uplaćenim doprinosima ne mogu učiniti sistem funkcionalnim.

U CCI-u napominju da, kada se govori o rezultatima rada, značajno veći broj razmatranih mjera na sjednicama Vlade Republike Srpske lani nije proprocionalno uticao na poboljšanje kvaliteta života građana u Republici Srpskoj.

Kvantitet, naime, nije proizveo i kvalitet.

"Kada u ogromnom broju mjera, koji je Vlada Srpske realizovala u 2015. godini, izdvojimo samo one koje mogu pozitivno uticati na kvalitet života građana, vidimo da njihov broj nije veliki. CCI su evidentirali 151 takvu mjeru ili 4,7 posto od ukupnog broja razmatanih mjera. Dodatno, mjere koje bi trebale biti izuzetno značajne za građane Republike Srpske su bile veoma rijetke, tek 28 takvih bilježimo ili tek 0,9 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera", navodi se u izvještaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )