FOTO: null

Odluka o zaduženju Republike Srpske za 300 miliona dolara ili oko 514 miliona KM je nezakonita i neustavna, tvrdi predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić te najavljuje da neko za to mora da ogovara, a predložiće određene mjere, uključ

U “Službenom glasniku RS“ je objavljena odluka Vlade po kojoj se RS zadužuje za čak 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona KM, a kreditor je američki Investicioni fond „Global Bancorp Commodities & Investment“.

Kako je navedeno u odluci, rok otplate su tri godine od dana povlačenja svake tranše, period odgode plaćanja tri godine, uz moguće produženje za još tri, kamatna stopa je tri posto, a valuta isplate dolar.

Čavić je na vanrednoj konferenciji za novinare upozorio da samo Narodna skupština RS-a može donijeti odluku o zaduženju RS-a, što se nije desilo u ovom slučaju.

Upozorio je da se u ovoj odluci Vlada RS-a poziva na raniju skupštinsku odluku o zaduženju RS-a, kojom je dozvoljeno maksiminalno zaduženje RS-a u ovoj godini od 281 milion KM.

“Kada se vidi nova odluka o zaduženju od 514 miliona KM, a da su dosad relizovane emisije obveznica od 165 miliona, onda je moguće zaduženje samo od 116 miliona, ukoliko nije bilo zaduženja RS kod Svjetske banke ili komercijalnih banaka”, pojasnio je Čavić ističući da se sada RS zadužila gotovo 400 miliona KM više od ograničenja zaduženja u ovoj godini.

Kaže da najava da će RS u ovoj godini povući prvih 50 miliona od tog kredita takođe znači da se krši zakon, jer nema odobrenja Narodne skupštine RS za ovaj kredit.

“Ne znam šta više ova vlast u RS radi, naveo je, upozorivši da vlast RS ovim zadužuje narod RS i to s investicionim fondom za koji kaže da se nigdje dosad nije bavio nekim poslovima, već su registrovani 22.aprila prošle godine na Floridi”, kazao je.

Na pres konferenciji u Banjaluci rekao je da se ovaj fond pojavio u aprilu ove godine za kupovinu jedne banke u Sloveniji, ali je njihova ponuda odbijena, jer nisu imali podatke o bilo kojim ulaganjima do tada.

“Ta firma ili fond je  kontroverzan, utvrdio je Čavić uz očekivanje da će stranke Saveza za promjene ukazati da je ovo zaduženje u koje vlast uvodi RS možda u sferi i krivičnog sankcioniranja”, ispričao je.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )